Okrugli sto o Regionalnom stambenom programu

0
3

Derventa – Provođenje Regionalnog stambenog programa te prepreke i izazovi u njegovom provođenju bile su teme okruglog stola, koji je protekle sedmice organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Program se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske. Okruglom stolu su pored predstavnika ministarstava , prisustvovali i predstavnici opštinskih uprava i zakonodavnih vlasti iz Doboja, Teslića, Broda i Dervente kao i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja povratnika i raseljenih lica iz ovih opština.

Regionalnim stambenim programom su obuhvaćene Bosna i Hercegovina,Srbija,Crna Gora i Hrvatska.Program ima za cilj pružanje trajnih rješenja za oko 74 hiljade osoba iz oko 25 hiljada domaćinstava.Ukupna vrijednost projekta je 584 miliona eura,za period od 5 godina(2012-2017.),od čega je za BiH planirano 100 miliona eura.

Nermina Ganibegović Džepar iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ističe da se program provodi u talasima, da su Bosni i Hercegovini trenutno odobrena četiri projekta čija je ukupna vrijednost 41 milion evra.Kroz ova četiri projekta odobrena je izgradnja 1.800 do 2.000 stambenih jedinica.

“Derventa je zasigurno lokalna zajednica gdje je najveća koncentracija prijava, imamo blizu hiljadu aplikacija za povratak u Derventu”, rekla je Ganibegović-Džepar.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa dosadašnjom dinamikom i problemima u realizaciji ovog programa.Konstatovano je da realizacija programa ne ide planiranom dinamikom te da se pojavio čitav niz poteškoća u njegovoj realizaciji.

Radovan Grajić,pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS, ističe da se pojavio problem u realizaciji projekta jer je za odabir korisnika donešen dodatni program odnosno dodatni kriterijumi.”Puno toga smo htjeli, išli smo na ciljane grupe ljudi po nekim osnovama i došli u situaciju kada ne možemo da ispunimo kvote korisnika koji su predviđeni na osnovu već planiranih kriterijuma.Jedan problem predstavljaju korisnici koji su trenutno u Hrvatskoj i Srbiji,a drugi povratnici u BiH. Došli smo u situaciju da korisnike, koje sada obrađujemo, moramo prilagođavati novim pravilima”,rekao je Grajić. Ipak,nekih aktivnosti je bilo u RS, isporučen je građevinski materijal i sredstva za ugradnju za 20 objekata, 25 kuća je u završnoj fazi i raspisan je javni poziv za projektovanje 95 kuća, od nove godine biće raspisan i tender za gradnju.  Dinamikom realizacije programa nisu zadovoljni ni u opštini Derventa.

“Na žalost, kada govorimo o regionalnom programu, znamo da je projekat započet prije tri godine,a evo do danas nijedna kuća iz programa zbrinjavanja nije napravljena u Derventi.Čuli smo da postoji mnogo problema u provođenju ovog projekta,sada se traže dodatni uvjeti  i s obzirom da još nisu sasvim  poznati ni kriterijumi za odabir korisnika, sumnjam da će ovaj projekat početi prije marta iduće godine”, rekao je predsjednik Skupštine opštine Derventa Jozo Barišić.

Predstavnici udruženja izbjeglih i raseljenih lica su takođe nezadovoljni projektom.Kažu da su ciljevi projekta dobro zamišljeni ali da je odabir korisnika gotovo nemoguć zbog propisanih procedura. Tu posebno ističu problem dobijanja građevinskih dozvola i socijalnu komponentu pri odabiru korisnika jer smatraju da povratak ne treba da bude omogućen samo raseljenim i izbjeglim licima koja nisu riješila svoje stambeno pitanje.

Izvor: derventa.ba

(radioderventa.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime