Okončana trodnevna konvencija RIS-a u Torontu: Zapaženi govori dr. Cerića

0
17

unnamed-64-600x450Kanada  ̶  Trodnevna godišnja konvencija Oživljavanje islamskog duha (Revival of Islamic Spirit – RIS), završena je sinoć u Torontu, Kanada.

Sa najveće islamske konvencije u Sjevernoj Americi, gdje su se okupili vodeći islamski učenjaci današnjice, odaslate su poruke mira, ali i poziv da se spriječi radikalizacija vjere i odbace lažni tumači koji i vjeri i ljudima nanose veliku štetu.

U radu konvencije učestvovao je i dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, čija su predavanja o „Vražjim poslovima u ime islama“, kao i o islamofobiji izuzetno dobro primljena i zapažena.

Dr. Cerić je na ovom važnom skupu inicirao i predložio i tekst deklaracije „Svjetske muslimanske savjesti“, koja je izazvala veliki interes okupljenih.

Inače, po prvi put u historiji RIS konvencije, sva mjesta u dvorani, ukupno 35,000, bila su zauzeta na svim predavanjima tokom trodnevnog rada.

Značajno je i to da je konvencija pobudila izuzetan interes mladih, kojima se dr. Cerić obratio riječima:

„Tužan sam što se rastajemo, jer bih volio da se s vama još družim i uživam u blagodati Allahovog svjetla… upravo tako, vi ste ispunili ova dvoranu svojim svjetlom, vi ste ovu dvoranu ispunili svojim dobrom i zato ovdje nema zla… ispunili ste ovu dvoranu halalom i zato ovdje nema harama, jer  ne postoji ni mrak, ni zlo ni haram osim tamo gdje nema svjetla, dobra i halala… Sreća da mrak, zlo i haram nisu supstance svijeta, jer ovaj svijet ne počiva na mraku, zlu i haramu, već na svjetlu, dobru i halalu, jer Allah je svjetlo nebesa i zemlje, jer mi smo insani, ljudi, po Allahovom duhu kojeg nam udahnjuje da bismo oživjeli i da bismo mogli osjećati, misliti i govoriti jedni drugima o ljepotama ovoga svijeta i o blagodatima koje nas okružuju“.

Dr. Cerić je dodao da upravo omladina nosi čistu i neukaljanu savjest ummeta.

„Vi ste, doista, svjetska muslimanska savjest, koja je jasno progovorila ovdje na ovoj jedinstvenoj konvenciji, sa dovom dragom Allahu da nas ujedini u vjeri i ljubavi, da nas zbliži u našoj humanosti, da nas oslobodi straha od zla zlih ljudi, da nam pokaže pravi put… da nas osposobi da budemo lučonoše mira i sigurnosti u svijetu… da Uzvišeni Allah pomogne da se zaustave svi ratovi, da nestane gladi, da ljudi vole jedni druge, da ovaj svijet bude obasjan Allahovim svjetlom… da ovaj svijet bude obdaren Allahovim blagodatima dobra i da bude usrećen halalom suradnje i pomirenja među svim ljudima i narodima, a ne haramom sukoba i rata“, rekao je dr. Cerić, te dodao:

„Vi ste svjetlost ovoga svijeta. Ne dajte da vas ugase i povedu u mrak. Ne dajte da vam savjest uprljaju!“.

Dr. Cerić je prokomentirao je i značaj RIS konvencije, nagasivši da je to jedan od rijetkih projekata koji uspijeva opstati i čija popularnost raste.

„Očito je da je ovaj projekat drugačiji od svih dosadašnjih, a to je da ima snagu da preživi iskušenja, koja mnogi dosadašnji slični projekti nisu preživjeli. Treba nam kontinuitet uspjeha da bismo vjerovali da možemo i da moromo biti dio civiliziranog svijeta, koji zna šta hoće i da bismo uvijek bili u Allahovom rizaluku“, naglasio je dr. Cerić.

Dr. Cerić će, tokom posjete Torontu, večeras posjetiti i Bošnjačku zajednicu u Kanadi, te održati predavanje u sali Bošnjačke islamske zajednice „Gazi Husrev-beg Toronto“ o temi „Uloga bosanskohercegovačke dijaspore, sa posebnim osvrtom na sjevernoameričku dijasporu, u demokratizaciji bosanskohercegovačke države i društva“.

unnamed-34-600x406 unnamed-55-600x600

(sbk)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime