Oko 8.000 ljudi pješači prema Potočarima: “Sve je bilo gore i teže nego što se priča” (FOTO)

0
24

kolona-krenula-68Srebrenica – Iz sapanjskog naselja Nezuk danas ja preko 8.000 učesnika iz naše zemlje i svijeta krenulo na memorijalni pohod do Potočara, kako bi odali počast žrtvama genocida iz jula 1995. godine.

Učesnici pohoda, poznatog kao Marš mira, pješače stazama dugim preko 100 kilometara kojim su Podrinjci u julu 1995. godine spasavali svoje živote, bježeći od zločinaca iz Vojske RS-a. Radi se o jedanaestom Maršu mira, koji je jedinstven memorijalni pohod u svijetu.

Ovogodišnji učesnik je i Rešid Dervišević, za kojeg je ovaj put u julu 1995. godine bio put spasa. On je preživio marš smrtni. No, mnogi nisu.

-Prešao sam osmi dan, sa 250 grama šećera. To mi je bio i ručak i doručak i večera. Riječima se ne može sve opisati. Sve je bilo gore i teže nego što se priča – kazao nam je Rešid.

I danas, dvadeset godina kasnije, sjeća se scena užasa. Na svakom metru je viđao mrtve Podrinjce, ali i ranjene kojima nije bilo pomoći.

-Pješačili smo pod kišom granata i metaka. Nismo znali put. Ostane ti brat, bratić, prijatelj, ratni drugovi… Tako da je sve to teško opisati, stvoriti neku sliku. To samo zna onaj ko je preživio – priča nam Rešid.

U genocidu je izgubio brata, dva bratića, amidžu, četiri amidžića…Ukupno 32 člana uže porodice. Danas mu teško pada godišnjica genocida.

-Od aprila…Kada april mjesec nastupi, meni počinju emocije da naviru. Prisjećam se svega. Malo mogu da spavam. Budim se u noćima sa slikama užasa. Razmišljam gdje mi je ostao brat, gdje mi je ostao ratni drug, gdje su ostali mnogi moji prijatelji. Na ovim stazama ja još uvijek osjećam miris krvi – ispričao nam je Rešid, dodajući da ne postoje riječi kojima bi se zahvalio narodu Sapne i naselja Nezuk, gdje je kolona izašla u julu 1995. godine.

Na Maršu mira učestvuju građani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Organizovane grupe su posljednjih nekoliko dana pristizale u naselje Nezuk. Stigli su učesnici iz inostranstva. Najviše učesnika je iz Turske, a tu su učesnici iz Francuske, Švicarske, Velike Britanije, SAD-a, Hrvatske…

U Organizacionom odboru je rečeno da je sve spremno za ovogodišnji Marš mira. Pozvali su učesnike da dostojanstveno prepješače put do Potočare, te da se strogo pridržavaju kodeksa ponašanja.

Podsjetimo, učesnici pješače stazama, kojima su Podrinjci nakon pada Srebrenice pokušali preći na slobodnu teritoriju. Za hiljade ljudi, koji su 1995. godine uspjeli stići do Nezuka, ovo je bio put spasa, dok je hiljade njih ubijeno u šumama, ili su zarobljeni i strijeljani na stratištima u Podrinju.

Učesnici Marša mira će tri dana pješačiti kroz podrinjska naselja, šume, planine i livade, gdje su od 1992. do 1995. godine počinjeni najveći zločini u Evropi poslije 2. svjetskog rata.

Proći će pored najveće grobnice na Balkanu, one na Crnom vrhu između Osmaka i Zvornika, ali i kroz naselje Kamenica kod Zvornika, koje je nazvano Dolina grobnica. Prvog dana Marša mira učesnici će noćiti u Liplju kod Zvornika, drugi dan u Mravinjcima, nedaleko od Konjević Polja, a treći dan u Potočarima.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime