OK USK: Ključ ima najpovoljniji poslovni ambijent za obrtnike

0
10

download-132-625x380Ključ – Općinu Ključ posjetio je juče Šemsudin Bajrić predsjednik Obrtničke komore USK-a sa svojim saradnicima. Bajrić je u Ključu održao zajednički sastanak sa predsjednikom Udruženja obrtnika iz Ključa Adom Crnalićem, općinskim načelnikom Nedžadom Zukanovićem i savjetnikom načelnika Amirom Hadžićem. Razgovarano je o cjelokupnom stanju i dobrim odnosima općine i članova obrtničkog udruženja na području općine Ključ.

“Mi smo danas sa općinskim načelnikom i njegovim najužim saradnicima i našim predsjednikom udruženja obrtnika iz Ključa imali vrlo konstruktivne razgovore na temu položaja obrtnika i malih poduzetnika u Ključu. Konstatovali smo da, pored opštih problema u čitavoj zemlji, ima i pozitivnih primjera i pomaka. Želim istaći da općina Ključ ima najpovoljniji poslovni ambijent za obrtnike, prema podacima sa kojima mi raspolažemo kad su u pitanju takse i druge obaveze. Ja sam, naravno, u šali rekao da to ne treba značiti da općina sad podiže takse, već da istraži mogućnosti i daljeg smanjenja, što će sigurno motivirati obrtnike da rade i dalje i oni koji su u bili dilemi da li se registrirati da to i učine. Obrtnička komora u tom pogledu stvarno čini sa svoje strane sve što može u pogled informisanja obrtnika, pomaže pri registraciji ili privremenom zatvaranju, pomaže pri informisanju na raspisane tendere za poticajima. I ove godine naša komora i naš kanton je ostvario najveći broj poticaja iz Federalnog ministarstva za obrt, razvoj i poduzetništvo. Imali smo tačno stotinu projekata koji su prošli što je više od 500.000,00 KM koji su se vratili na naš kanton. To je sigrno dobro iskustvo da iduću godinu idemo još bolji i organiziraniji. Također smo podržali orjentaciju na organizaciji sajma malih privrednika i obrtnika u Ključu i ja se nadam da ćemo to ove godine uspješno realizirati preko našeg udruženja. Sve u svemu, unatoč svim problemima sa kojima smo suočeni, ovdje se osjeća jedan poduzetnički duh, jedan interes običnih ljudi, obrtnika da ovu dimenziju ekonomske djelatnosti razvijaju. Obrtnici i jesu jedan od stubova ekonomskog sistema naše zemlje, oni su jedan akumulator zapošljavanja, jer veliki broj ljudi, pored samih obrtnika zapošljavaju tako da bez sumnje to je jedna populacija koju treba cijeniti i pomagati u njihovom poslu” – kazao je Šemsudin Bajrić predsjednik Obrtničke komore USK-a.

“Evo dobili smo pohvalu da kao opština imamo povoljne uslove u odnosu na sve općine u Kantonu. Naravno da je to za pohvaliti a mi ćemo nastojati i da u narednom periodu određene namete da pokušamo smanjiti kako bi im na neki način olakšali. Danas biti obrtnik je i hrabrost, u ovim uslovima pogotovo jer je naša općina sa malim brojem stanovnika što se odražava i na poslove sa kojim se bave obrtnici. Moramo samo pohvaliti naše obrtnike, poželiti im sreću i puno uspjeha u ovoj kalendarskoj godini i da svi oni koji mogu da pokrenu svoje obrte to i učine. Mi znamo da i u Ključu i u čitavoj državi imamo puno rada na crno, postoje i institucije koje rade na smanjenju rada na crno koji opterećuje registrovane obrtnike. S toga svi zajedno moramo uložiti dodatne napore da se ti ljudi stave u zakonske okvire i da imamo više prijavljenih, kako bismo smanjili onaj broj nezaposlenih na birou. Sastanak je bio dobar, mi ćemo nastaviti i dalje da radimo, pogotovo uz udruženje naših ovdje obrtnika i mogu pohvaliti i predsjednika udruženja obrtnika Adu Crnalića koji je dao jedan veliki doprinos za ravoj obrtnika ovdje na našem području” – izjavio je ovom prillikom općinski načelnik prof. Nedžad Zukanović.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime