Ohrabrujuće vijesti: EU odobrila provoz mlijeka iz BiH u treće zemlje

0
1

Bihać – Direkcija za zdravlje i hranu Evropske komisije je dozvolila provoz kopnenim putem preko teritorije EU u treće zemlje onih proizvoda koji nisu odobreni za izvoz iz BiH u EU. Domaći mljekari su zadovoljni odlukom iako navode da ovo ne znači da treba prestati raditi na dostizanju kriterija za izvoz i u Evropsku uniju.

Ured za veterinarstsvo BiH

U izjavi za Faktor direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je kazao da samim tim što je BiH odobren izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU, dobijamo i mogućnost provoza u treće zemlje.

– Za taj proces treba samo provozni certifikat koji Ured za veterinarstvo priprema u dogovoru na tehničkoj razini sa nadležnim institucijama zemlje kroz koju se mlijeko provozi. Ako bh. mljekara izvozi u Tursku preko Bugarske, onda bismo mi s bugarskim institucijama dogovorili provozni certifikat – objašnjava Kalaba.

Kaže da je procedura dobijanja ovog certifikata kratka i traje svega par dana, te da će ova mogućnost pogodovati onim proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda koji žele izvoziti na tržište Turske i Rusije.

– Turska kupuje naše mlijeko bez obzira na to što neke od tih mljekara nisu ni na listi za izvoz u EU tako da je ovo za njih odlična prilika da izvoze u rastuće tursko tržište – rekao je Ljubomir Kalaba.

Što se tiče Rusije, iz te zemlje uskoro dolazi inspekcija koja će obići bh. mljekare i najvjerovatnije odobriti izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u tu zemlju.

EU standardi

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a Vladimir Usorac za Faktor je kazao da je ovo dobra prilika za proizvođače mlijeka.

– Međutim, ovo ne znači da treba prestati dostizanje EU standarda. Sve mljekare se moraju potruditi da dostižu standarde EU, a ne da traže samo pogodnosti izvoza u treće zemlje – tvrdi Usorac.
Svi subjekti koji su zainteresirani za provoz opisane grupe proizvoda se trebaju obratiti Uredu za veterinarstvo BiH u svrhu pripreme svih potrebnih procedura.

Komentirajući ovu informaciju, direktor Zeničke industrije mlijeka Ekrem Valentić za Faktor kaže da njihov izvozni asortiman trenutno nije prilagođen izvozu na udaljena tržišta poput Rusije i Turske.

– Mi se fokusiramo na svježi program i tu je rok trajanja od deset do petnaest dana – kazao je on.

Ističe da rade na tome i grade novu siranu u kojoj će proizvoditi sireve koji će imati rok trajanja i do godinu dana, pa će onda moći izvoziti i na tržište Evropske unije, ali i na tržišta trećih zemalja.
– Objekat će biti građen prema standardima EU i stvorit će nova radna mjesta i mogućnost za izvoz – kaže Valentić.

Firma Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice je jedna od onih kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje članice EU. Trenutno ne izvoze proizvode u treće zemlje, osim u susjedne države Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju ali ih raduje informacija da je odobren provoz proizvoda od mlijeka i mliječnih proizvoda kroz EU.

– Mogućnost izvoza u treće zemlje svakako je velika prilika za mljekarstvo uopće. Mljekari treba da obezbijede kvalitet i konkurentnost svojih proizvoda, a zvanične institucije da rade na zaštiti domaće proizvodnje i pojednostave procedure izvoza – kazali su za Faktor iz ove kompanije.

Osvajanje tržišta

Posljednjih par mjeseci uspješno su se riješili nagomilani problemi domaćih proizvođača mlijeka i proizvoda od mlijeka. Mljekara Meggle Bihać, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Milkos Sarajevo i Mljekara Livno mogu izvoziti svoje proizvode na zahtjevno tržište EU.

Ovo je u velikoj mjeri olakšalo poslovanje domaćim firmama. Ali imajući u vidu trenutno stanje u EU našim firmama predstoji izazovna borba da osvoje dio ovog tržišta. Evropski proizvođači ne mogu izvoziti na tržište Rusije i zbog toga su svi viškovi plasirani na EU tržište što je dovelo do pada cijene i navale velikog broja proizvoda.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime