Ogorčenje pripadnika Armije BIH: Izjednačili su nas s izdajnicima!

0
31

e4ca02e98b9cc4213a36d32c97ae0b46_XLSanski Most – Isplati se biti zločinac! Presuđuju im smiješno male kazne, puštaju ih prije vremena na slobodu, mnogi nikada neće biti ni osuđeni, a sada su postali i “branioci”, razočarano za  kaže Sanjanin Ifet Hukanović, bivši borac 510. brigade u sastavu Petog korpusa Armije RBiH, nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“ i ratni vojni invalid.

Slične reakcije, u kojima su se preplitali ljutnja i razočaranje, izazvala je kod istinskih branilaca presuda Ustavnog suda FBiH, kojom su izjednačeni pripadnici Armije RBiH i abdićevci, a nakon što je apelaciju podnio predsjednik FBiH Živko Budimir (SPP).

Najbolji ratnici

– Rekao sam supruzi: Ako su oni isto kao mi, šta sam ja onda? Poslije ove presude, koja me šokirala, ne osjećam se borcem koji je krvario za ovu zemlju – kaže Hukanović, koji i 20 godina nakon borbe protiv autonomaša i ranjavanja na Kudićima pljuje krv i ima teškoće s disanjem kada geler „proradi“ u plućima.

On dijeli ogorčenje sa saborcima iz 510. brigade, u čijem su sastavu mahom bili Sanjani i Ključani. Najbolji ratnici ove herojske jedinice stradali su od autonomaškog metka.

– Eno Hodžić iz Vrhpolja kod Sanskog Mosta, Frenki i Mirsad Brkić iz Ključa, Api i Kikaš iz Prijedora… duga je lista onih koji su ginuli protiv „autonomije“. Teško mi je sjećati se mrtvih drugova i slušati Budimirovo objašnjenje da je ispravljena nepravda. Koja crna nepravda!? – priča nam sanski „zlatni ljiljan“.

Dodaje da su bitke protiv četnika bile pjesma u odnosu na one protiv abdićevaca. Hukanović je sa korpusašima dvaput oslobađao Kladušu, njegova brigada prva je ulazila u tadašnje abdićevsko-četničko gnijezdo. Otuda, kaže, nemir u njemu, jer je postao „isti s izdajnicima države“, kojima ova država, što je paradoks, sudi za zločine.

Krivične prijave

I boračka udruženja u Krajini ne mogu se pomiriti s izjednačavanjem autonomaša s borcima Armije RBiH. Unija veterana USK poručila je da je hrvatsko pravosuđe presudom Fikretu Abdiću za ratne zločine koje je počinila njegova paravojska „pokazalo“ Ustavnom sudu FBiH šta je pravda.

– Zahtijevamo od Ustavnog suda FBiH da nam dostavi presudu radi podnošenja krivičnih prijava protiv sudija Ustavnog suda FBiH i Živka Budimira zbog zloupotrebe institucija FBiH i pokretanja apelacije pred Ustavnim sudom BiH – navodi se, između ostalog, u saopćenju ove boračke organizacije

Presude za ratne zločine

Tužilaštvo USK pravomoćno je okončalo pet predmeta protiv pet osoba, pripadnika tzv narodne odbrane APZ, a koji su sumnjičeni da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Četiri osobe su osuđene, dok je jedna oslobođena.

Jasmin Mesić, šef Odsjeka za ratni zločin Tužilaštva USK, kaže da se u osam predmeta vodi istraga protiv 21 pripadnika Abdićeve paravojske. Od pet predmeta protiv pet abdićevaca četiri je ustupljeno hrvatskom pravosuđu, a jedan Tužilaštvu BiH.

(Biscani)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime