Oduzeta kineska roba vrijedna više od pola miliona maraka

0
9

krivotvorena-roba1027Prijedor, Banja Luka – Tokom provedene aktivnosti na suzbijanju nedozvoljenog uvoza i prometa razne robe kineskog porijekla službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH  privremeno su oduzeli nezakonito uvzenu robu u vrijednosti od 576.500 KM.

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu započeli su 14. novembra aktivnosti na suzbijanju nedozvoljenog uvoza i prometa razne robe porijeklom iz Kine.  Tada su u kontrole na terenu izašli inspektori UIO, koji su imali zadatak da izvrše popis zaliha u skladištima kod šest obveznika koji se sumnjiče za nezakonit uvoz roba u BiH.  Nakon što je završen popis zaliha roba i sravnjavanje knjigovodstvenog stanja kod osumnjičenih obveznika, službenici UIO privremeno su oduzeli raznu robu kineskog porijekla u vrijednosti od 576.500 KM. Radi se o 20.861 komadu raznih dijoptrijskih naočala, 7.660 raznih parfema, 111 digitalnih vaga kao i ostale robe široke potrošnje. Privremeno oduzeta roba nije bila evidentirana u poslovnim knjigama, a obveznici nisu imali dokaz o porijeklu te robe, tj. dokaz da su za istu plaćene uvozne dažbine prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu.

 

Roba je privremeno oduzeta, a trenutno kod šest obveznika kontrole provode inspektori Sektora za poreze UIO. Po završetku poreznih kontrola biće poznat ukupan iznos utajenih dažbina, nakon čega će biti kompletiran i Tužilaštvu BiH dostavljen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da su pričinjena krivična djela porezne i carinske utaje, te krivično djelo organizovanja grupe, koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelima porezne i carinske utaje, prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla u Bosni i Hercegovinu.

Aktivnosti na terenu vodile su se na šest lokacija: kod pet obveznika u Banjoj Luci i kod jednog u Prijedoru. Tom su prilikom bila privedena četiri lica: radilo se o dva špeditera, jednom prevozniku i jednom posredniku pri uvozu roba u BiH. Oni su nakon toga bili predani u nadležnost Tužilaštva BiHBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime