Održani stručni seminari za imame medžlisa IZ Zenica, Teslić i Tešanj

0
23

???????????????????????????????Zenica, Teslić, Tešanj – U organizaciji Muftijstva zeničkog, u srijedu 26. novembra 2014. godine održan je stručni seminar za imame medžlisa Islamske zajednice Zenica, Tešanj i Teslić. Predavači na seminaru bili su akademik Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički.

Seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice Zenica održan je u Hotelu ”Zenica” u Zenici, a seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice Tešanj i Teslić održan je u prostorijama Medžlisa IZ Tešanj.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama mr. Jakub ef. Salkice i mr. Fuad ef. Omerbašića, prešlo se na radni dio seminara i izlaganje predviđenih tema.

Akademik Enes Karić govoreći o životu i djelu reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, između ostaloga, istakao je: ”Za ime r. Džemaludina Čauševića vezuju se najveći reformski pokreti unutar bh  muslimanskog vjerničkog korpusa. Ne samo unutar njega, već i unutar balkanskog regiona. On je pokrenuo uvođenje latinice i ćirilice u vjerskoj štampi, pokrenuo je brojne novine i časopise, nastojao modernizirati prezentaciju islama samim vjernicima i što je važno, on je jedan od reisu-l-ulema koji je prevodilac Kur’ana”.

Dr. Ferid ef. Dautović nakon što je prisutne upoznao sa kraćom biografijom r. Šukrije Alagića, između ostaloga, istakao je: ”Čaušević i Alagić nosioci su Abduhuovih naprednih, progresivnih ideja i kretanja u BiH, u isto vrijeme i prevodioci Kur’ana, a.š. ”.

Nakon navedenih izlaganja imamima se obratio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su predavači na seminaru za imame MIZ Zenica, Tešanj i Teslić uvaženi alimi akademik Enes Karić i dr. Ferid ef. Dautović, kojima se muftija zahvalio na posjeti i sadržajnim predavanjima. Glavnim imamima i imamima muftija se zahvalio na učešću na seminarima i pažnji koju su iskazali prema izloženim temama, istakavši da će slični projekti biti realizirani i u drugim medžlisima Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

U okviru posjete Medžlisu Islamske zajednice Tešanj muftija zenički, zajedno sa akademikom Karićem i dr. Dautovićem, posjetio je preduzeće ‘’Inter’’ d.o.o. Tešanj, gdje se susreo sa direktorom gosp. Muharemom Ahmićem.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime