Održane skupštine medžlisa IZ Maglaj, Doboj, Tešanj i Teslić

0
35

download (5)Maglaj, Tešanj – U subotu 22. i nedjelju 23. februara 2014. godine održane su redovne godišnje skupštine medžlisa Islamske zajednice Maglaj, Doboj, Tešanj i Teslić.

Na sjednicama skupština usvojeni su godišnji izvještaji o radu izvršnih odbora medžlisa IZ za 2013. godinu sa općim smjernicama za rad u 2014. godini. Također, članovi skupština su dali saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2013. godine, završni račun za 2013. godinu i plan prihoda i rashoda za 2014. godinu.

Sjednicama skupština u Maglaju i Doboju prisustvovali su glavni imami medžlisa IZ Muftiluka zeničkog i sekretar muftije zeničkog Edin Kavazović, kao muftijin izaslanik.

Sjednicama skupština u Tešnju i Tesliću prisustvovao je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, koji je u svojim obraćanjima članovima skupština zahvalio na dolasku i usvajanju izvještaja o radu izvršnih odbora i davanju saglasnosti na izvještaje o finansijskom poslovanju.

Muftija je izrazio čestitke za postignute rezultate u radu medžlisa Islamske zajednice, posebno imajući u vidu teško vrijeme u kojem se nalazimo, istakavši da postoji jedinstvo i odgovornost, te koordinacija, funkcionalnost i transparentnost u radu, ali muftija je naglasio i da još ima prostora za unaprijeđenje rada mektebske nastave, rada sa omladinom i ženama, kao i aktivnostima na izradi socijalne karte naših džemata.

Muftija je kazao da ćemo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti čuvanju vjere, čuvanju islamske porodice, zdravog džematskog života i jačanju solidarnosti među muslimanima.

Također, muftija je upozorio da u narenom periodu moramo se bolje organizirati na sprječavanju sve većeg širenja pošasti klađenja, droge i alkohola.

Muftija je ukazao na ozbiljnost aktualne situacije u Bosni i Hercegovini u kontekstu socijalnih protesta građana, te na važnije aktivnosti koje će Islamska zajednica realizirati u narednom periodu, kao što su: promjena Ustava IZ  u BiH, izbori u IZ, reforma obrazovanja, rješavanje poteškoća s kojima se susreću muslimani u RS i dr.

Muftija je u svojim obraćanjima uputio i niz konkretnih prijedloga i smjernica za rad navedenih medžlisa Islamske zajednice u narednom periodu.

U svečanom dijelu sjednica izvršnim odborima medžlisa IZ Maglaj, Doboj, Tešanj i Teslić dodijeljena su priznanja za postignute rezultate u radu u mandatnom periodu 2010 – 2014. godina.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime