Održana XII sjednica Sabora IZBNJ

0
11

16 03 2016 03 sjednica izbnj

Njemačka – U subotu, 12.03.2016.g. je u prostorijama Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u Wiesbaden-u održana dvanaesta redovna sjednica Sabora IZBNJ na kojoj su razmatrana mnoga tekuća pitanja koja su uobičajena na početku svake kalendarske godine. Sjednicom kojom je predsjedavao predsjednik Sabora IZBNj, Edin Atlagić, prisustvovalo je ukupno 47 sabornika.

Finansijski izvještaj

Iako su članovi Sabora IZBNJ sav neophodan materijal dobili putem službene pošte, detaljan finansijski izvještaj o poslovanju Zajednice u 2014.g. podnio je predsjednik Zajednice, Edin Atlagić. Pojašnjavajući pojedinačne stavke izvještaja poreznog savjetnika, Atlagić je na kraju istakao da je Zajednica u protekloj godini bilježila progresivan rast u svim segmentima poslovanja te je godina završena pozitivnim bilansom. Članovi Sabora su imali i nekoliko pitanja o nekim, manje poznatim stavkama, na koje je odgovore i pojašnjenja dao referent za finansije Mešihata IZBNJ, Sulejman ef. Spahić.

Kontrolu poslovanja Mešihata IZBNJ izvršila je i Finansijska komisija Sabora IZBNJ. Pozitivan izvještaj u ime Komisije Saboru je predstavio Asim ef. Jelovac nakon čega je Sabor IZBNJ usvojio finansijski izvještaj i time rasteretio Mešihat.

Izvještaj o radu Mešihata za 2015.g.

Izvještaj o radu Mešihata sa opširnim pratećim materijalima sabornici su zaprimili službenom poštom. Kraća izlaganja po tom pitanju su na sjednici imali Muftija Pašo ef. Fetić i predsjednik Atlagić, te prisutni glavni imami, koji su podnijeli izvještaj o vjersko-prosvjetnim aktivnostima na medžlisima. Muftija je u svom izlaganju posebno istakao pozitivan trend u organizaciji mektebskih takmičenja, akcijama kurbana, zekata, sadekatu-l-fitra, hadža i umre, dok je predsjednik Atlagić istakao administrativne aktivnosti za profesionaliziranje rada Mešihata, dobru saradnju sa drugim muslimanskim zajednicama u Njemačkoj po svim vitalnim pitanjima muslimana kao i pojačan angažman Mešihata u sektoru odnosa sa javnošću.

Nakon podnesenih izvještaja vođena je opsežna rasprava. Iznesene su mnoge ideje, pohvale kao i primjedbe koje su ukazale da u nekim pitanjima, iako postoje određene poteškoće u radu, može biti bolje.

Plan i program rada Mešihata za 2016.g.

Na sjednici su usvojeni i okvirni plan i program rada Mešihata IZBNJ kao i budžet za 2016.godinu. Okvirnim planom, pored redovnih aktivnosti ove godine planirani su i seminari imama na kojima će se posebno tretirati aktuelna pitanja vezana sa dolazak velikog broja izbjeglica iz Sirije i ta činjenica će od nas zahtjevati drugačiji angažman i pristup ovoj trenutno najznačajnijoj društvenoj temi u Njemačkoj. Također, u ovom kontekstu će biti potrebno održati i određene seminare o hutbi kao našem najznačajnijem mediju čije teme kao i način izlaganja treba osmisliti shodno aktuelnom kontekstu.

Pored toga, planirano je savjetovanje u aprilu za predsjednike, sekretare i blagajnike kao i edukacioni seminar za džematske učesnike u dialogu i društveno-političkim procesima. Ovo godine su planirana otvorenja džamija u Balingenu 15.05. a potom i u Wittenu, Schwaebisch Gmuendu i Mainzu.

Nastavak izbornog procesa

Nakon usvajanja izvještaja kao i plana i programa rada Mešihata za tekuću godinu, raspravljalo se i o aktuelnom statutarnom stanju i nastavku izbornog procesa. Iako se u zadnje vrijeme po ovom pitanju raspravljalo i o nekim starijim odlukama Sabora IZBNJ, prihvaćen je stav da su u maju 2015. g. usvojeni akti i unutarnji red obavezujući za dalje djelovanje te je potrebno poduzeti sve neophodno za njihovu punu formalno-pravnu implementaciju kako bi se osigurao status Mešihata/muftijstva, i kako bi se učinili neophodni koraci za sticanje pravnog statutsa religijske zajednice u SR Njemačkoj.

Vezano za nastavak izbornog procesa Sabor IZBNj je donio odluku da se prije njegovog ponovnog pokretanja po pitanju vjerske hijerarhije usklade izborna pravila sa Ustavom IZ-e u BiH. Predviđeno je da jedna delegacija koju će imenovati Mešihat IZBNJ u narednih nekoliko sedmica održi jedan sastanak sa predstavnicima Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ-e u BiH na kojem će ovi dokumenti biti usklađeni. Nakon usklađivanja izbornih pravila, Sabor IZBNj donio je odluku da se sazove konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo Sabora, nakon čega slijede izbori za izvršna tijela medžlisa. U zadnjem stepenu slijedi izbor novog rukovodstva Mešihata. S obzirom da su pred nama ramazan a potom i godišnji odbori, Sabor IZBNJ je odredio mjesec novembar kao krajnji rok za okončavanje sveukupnog izbornog procesa.

Vizuelni identitet Zajednice

Sabornicima je prezentiran i novi vizuelni identitet Islamske zajednice, te je Sabor IZBNj donio jednoglasnu odluku o upotrebi za područje Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Novi vizuelni identitet (logo) će biti usklađen za njemački prostor a potom proslijeđen džematima koji će svoje vizuelne identitete uskladiti sa novim rješenjem IZ-e.

Društveno-politički procesi

O društveno-političkom stanju po pitanju islama i muslimana u Njemačkoj uvodno obraćanje imao je predsjednik Atlagić koji je naglasio velike izazove sa kojim će se susretati muslimani u Njemačkoj uslijed jačanja ekstremne desnice u Njemačkoj i njezinog očekivanog ulaska u predstavničke organe na svim nivoima vlasti. Također se osvrnuo i na pojavu učestalih izvještavanja u njemačkom medijskom prostoru, a koja Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake na vrlo tendenciozan način povezuju sa ekstremizmom i radikalizmom. Istakao je potrebu da se nosioci odgovornosti unutar IZBNj na organiziran način suprostave navedenim pojavama, dok će Mešihat po tom pitanju izraditi koncepciju za strateško djelovanje.

Gost Sabora, Dr. Muhamed Baščelić, nakon toga je imao izlaganje vezano za procese uspostavljanja muslimanske organizacije za društvenu, brigu, njegu i skrb (Wohlfahrtspflege) kao i procese za uspostavljanje strukturalne pomoći po pitanju izbjeglica (Fluechtlingshilfe). Oba pitanja tretiraju projekte Deutsche Islamkonferenz koji će biti dotirani državnim budžetskim sredstvima. On je istakao da unutar muslimanskih zajednica po ovim pitanjima a posebno oko pitanja društvene skrbi postoje određena razilaženja te da se u tom pogledu skupa s nadležnim ministartsvom i drugim muslimanskim zajednicama traže funkcionalna i primjenjiva rješenja. Upoznao je sabornike o tome da se IZBNj zajedno sa nekoliko drugih muslimanskih krovnih organizacija udružila u projektu „Fluechtlingshilfe“ (pomoć i integracija izbjeglica) pod pokroviteljstvom Ditib-a i da će taj projekat do kraja 2018.g. biti dotiran iz budžetskih sredstava u višemilionskom iznosu, a na osnovu čega će i IZBNj doći u položaj da uposli nekoliko stručnih usposlenika za koordinaciju pomoći izbjeglicama unutar svoje organizacije. Izlaganje dr. Muhameda Baščelića možete preuzeti ovdje.

Fond Gazi Husrev-beg

U 2015.g. Humanitarni fond Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Gazi Husrev-beg, obilježavao je petnaest godina postojanja i rada. Sabornicima je dostavljen opširni izvještaj, dok je o dosadašnjim uspjesima na sjednici govorio rukovodilac Fonda Omer ef. Sarajlić. On je istakao da je Fond u svom dosadašnjem radu pomogao mnogo učenika i studenata u BiH i Sandžaku te da bi ove jubilarne petnaeste godine trebali preći cifru od preko 2000 podijeljenih stipendija u vrijednosti od preko milion eura. Istakao je činjenicu da je studentima i učenicima na taj način omogućeno da danas budu od koristi Zajednici, društvu i domovini Bosni i Hercegovini, o čemu svjedoče mnogi uspješni bivši stipendisti.

Mešihat IZBNJ je Omer ef. Sarajliću čestitao na dosadašnjem uspjehu i ovom prilikom dodijelio posebno priznanje za neizmjeran angažman u razvoju i unapređenju Fonda GHB. Priznanje su u ime Mešihata i cjelokupne zajednice uručili muftija Pašo ef. Fetić i predsjednik Edin Atlagić.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime