Održana Tribina”Prosvjetitelj-Muallim Srebrenica, Kao Primjer Društvenog Aktivizma I Društvene Odgovornosti”.

0
27

tribinaSrebrenik – U organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik i udruženja Prosvjetitelj- Muallim Srebrenica, općinski tim Srebrenik, u  nedjelju 30. marta u Srebreniku je održana javna tribina pod nazivom:  ”Prosvjetitelj-Muallim Srebrenica, kao primjer društvenog aktivizma i društvene odgovornosti”.
Tribina je održana u Sali Medžlisa IZ-e Srebrenik.
O udruženju su govorili, oni koji su preživjeli genocid i sudioici trenutne situacije u Srebrenici i Podrinju: predsjednik udruženja Nerzudin Hajdarević, sekretar Nisvet Mujanović, glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić te član općinskog tima Srebrenik Damir ef. Babajić.
Na samom, početku nakon odlomaka iz Kur’ana koje je proučio hafiz Esmir ef. Selimović i učenja fatihe za duše šehida, obratio se Nuraga Junuzović, predsjednik općinskog tima Prosvjetitelja Srebrenik. Prisutne je kratko uputio na program koji je pripremljen i predstavio goste koji će govoriti, nakon čega je prigodnim recitalom, učenik, povratnik u Zvornik,  Mehemed Salihović, podsjetio nas na to, ko smo mi Bošnjaci i kakva je naša tradicija. Uslijedilo je obraćanje sekretara Nisveta Mujanovića, nakon čega su prisutni pogledali kraći dokumentarni film pod nazivom: ”Prosvjetitelj-Mualim kao svijetli primjer Srebrenice”. Film govori  o nastanku, razvoju i planovima za budućnost udruženja Prosvjetitelj. Posebno dirljive scene u filmu su bile one iz ratnog perioda u kojem je društvo Prosvjetitelj djelovalo u Podrinju i zajedno sa drugim borcima borilo se za očuvanje svoje vjere i svog naroda na ovim prostorima. Mnogi od prisutnih su se prisjetili najvećeg zločina našeg bošnjačkog naroda, genocida, a svima su oči bile pune suza i sjete.
Predsjednik udruženja Prosvjetitelj – Muallim Srebrenica Nerzudin Hajdarević, nakon filma je govorio o udruženju, njegovom osnivanju, djelovanju i razlogu zbog koje su odlučili da počnu djelovati na prostoru cijele domovine Bosne i Hercegovine, ne samo Podrinja. Rekao je, da je ovo veoma važna organizacija koja okuplja bošnjački narod i ima saradnju sa svim drugim organizacija i institucijama, posebno sa Rijasetom, muftijstvima i medžlisima, koji Prosvjetitelju pružaju svaki vid podrške.
U svom obraćanju, glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić je istakao da je ovo veoma vrijedno udruženje koje je potrebno svakoj zajednici, a posebno bošnjačkom narodu i da nam je veoma drago što je Prosvjetitelj došao i u Srebrenik. Rekao je da je spreman pružiti svaku podršku udruženju.
Član općinskog tima Damir ef. Babajić je rekao, da se sa Prosvjeteljem susreo još u medresi u posljeratnim godinama i da ima samo riječi hvale za rukovodstvo udruženja od samog početka i sve članove koji su prošli kroz njega, posebno za osnivača Mehdina Jakubovića, koji je bio također prisutan u sali.
Na kraju tribine Mehemed Salihović nas je počastio još jednom recitacijom i ovoga puta o nama Bošnjacima.
Nakon jacije-namaza druženje je nastavljeno uz čaj, kahvu i neformali razgovor, a dogovorila se i bolja saradnja među udruženjima i institucijama na prostoru općine Srebrenik.

(dzematrahic.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime