Održana svečanost dodjele diploma za za 7.097 diplomanata, magistranata i doktoranata

0
4

x14200.jpg.pagespeed.ic.2riK8oPUIaSarajevo – Svečana promocija i dodjela diploma za 7.097 diplomanata, magistranata i doktoranata Univerziteta u Sarajevu održana je danas u dvorani “Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu.

Najuspješnijim studentima prvog i drugog ciklusa studija sa svakog fakulteta i akademije, kao i pridružene članice Univerziteta u Sarajevu, uručena su priznanja Univerziteta u Sarajevu: “Zlatna značka“, “Srebrena značka“ i “Povelja Univerziteta u Sarajevu“.

U prvom ciklusu studija, 26 diplomanata je odlikovano “Zlatnom značkom”, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, “Srebrenom značkom” su odlikovana 63 diplomanata, a Povelja Univerziteta u Sarajevu dobilo je šest diplomanata.

Na svečanosti koju Univerzitet u Sarajevu organizira deveti put, promovirana je i prva generacija završenih studenata trećeg ciklusa studija, njih devet.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je da samo veliki gradovi imaju velike dvorane za vrhunske svečanosti, a samo veliki univerziteti na svojim promocijama diplomanata imaju čitave gradove.

“Vi, diplomanti, magistranti i doktoranti Univerziteta u Sarajevu u 2012/2013. akademskoj godini, vi ste grad od preko 7.000 stanovnika!”, kazao je Avdispahić na početku svog obraćanja.

Naveo je da je današnji skup organiziran, uz ostalo, i kako bi se pokazalo javnosti BiH šta svake akademske godine Univerzitet u Sarajevu nudi društvu kojem pripada, dakle “stotine različitih zvanja i kvalifikacija iz svih oblasti koje razvijena visokoškolska institucija treba da pokriva u svojim obrazovnim i istraživačkim programima”.

“U uslovima kada je udio ulaganja u istraživanje i razvoj u odnosu na BDP 25 puta manji od prosjeka u EU, posebnu pažnju zavređuje činjenica da se broj područja kompetencije Univerziteta u Sarajevu koje bilježe relevantne svjetske naučne baze povećao sa 13 u 2011. godini na 21 u prošloj godini”, kazao je Avdispahić.

Istinski ambasadori Univerziteta u Sarajevu

“Univerzitet u Sarajevu je svjestan uloge koju BiH može imati u dijalogu između kulture i civilizacije, čiji ishod će u mnogom odrediti sudbinu čovječanstva u 21. vijeku. Svjestan je i značaja da Evropa u samorazumijevanju vlastitog identiteta prepozna i uvaži doprinose kako grčko-rimske civilizacije, tako i sve tri abrahamske tradicije”, pojasnio je rektor Avdispahić.

On je čestitao prisutnima i dodao da se od njih očekuje da u godinama koje dolaze budu istinski ambasadori Sarajevskog univerziteta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić također je čestitao diplomantima, magistrantima i doktorantima na njihovom uspjehu, naglasivši kako puna dvorana akademskih građana ulijeva nadu u bolju budućnost BiH.

“Iskreno sam uvjeren da ćete, nakon današnje svečanosti, nastaviti vaše akademsko usavršavanje i primjenu stečenih znanja i iskustava. Znam da su mnogi danas, kao i vi, zabrinuti za svoju budućnost zbog teške ekonomske krize u kojoj se nalazi naša zemlja i zbog teškoća u pronalasku posla”, poručio je Komšić i dodao: “Sa ovog mjesta želim vam reći da vjerujem u vas i želim da i vi vjerujete, kako u sebe tako i u budućnost ove naše domovine.”

Obraćanje najboljih: Važan korak u ličnoj i izgradnji društva

Najbolji diplomant u 2013. godini sa prosjekom 10,00 sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Alija Bevrnja kazao je u svom obraćanju da oni danas obilježavaju uspjehe mnogih.

“Uspjeh studenata koji su upotpunili jedan važan korak u ličnoj izgradnji i izgradnji društva, ali i uspjeh njihovih roditelja, prijatelja, učitelja, nastavnika i svakako profesora, koji su uzeli učešće u ovom važnom procesu i bli podrška studentima u njihovom školovanju”, kazao je Bevrnja.

Adnan Zahirović, najbolji magistrant u 2013. godini sa prosjekom 10,00 sa Prirodno-matematičkog fakulteta kazao je da je čast biti dijelom najvećeg Univerziteta u BiH, Univerziteta u Sarajevu.

“Dragi diplomanti i magistranti, ja vas pozivam da se i dalje, na putu za bolju budućnost, borite radom i uspjesima u svojoj struci, jer samo tako možete doprinijeti prosperitetu i razvoju jedine nam domovine”, poručio je Zahirović.

 

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime