Održana Skupština Udruženja metalske i elektro industrije: Očekuju veći rast proizvodnje i izvoza

0
16

Sarajevo – Metalski i elektro sektor stabilno se razvijaju i bilježe rast broja zaposlenih i povećavaju izvoz, no to i država treba prepoznati.

Prošla godina za metalski i elektro sektor u Federaciji BiH bila je pozitivna sa tendencijom povećanja radnih mjesta i izvoza, ocijenjeno je na Skupštini Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore Federacije BiH koja je održana u sklopu Sajma privrede u Tešnju. Na Skupštini su izneseni rezultati iz 2015. godine, a usvojen je plan i program rada za 2016. godinu. Ujedno, članovi Skupštine ocijenili su i rezultate Trajnog revolving fonda kod Union banke za privredu.

Rast proizvodnje

Kako je za Faktor izjavio sekretar Udruženja metalske i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH Almin Mališević, metalski i elektro sektor od 2016. godine očekuju još veći rast obima proizvodnje, izvoza i zapošljavanja.

– Generalno metalski i elektro sektor jedan je od najvažnijih industrijskih sektora u Federaciji BiH. Među najvećim je izvoznicima i generiše 38 posto ukupnog izvoza Federacije BiH. Ovaj sektor zapošljava oko 32.000 radnika – spomenuo je Mališević.

Prema njegovim riječima, metalski i elektro sektor nisu dobili status strateške privredne grane.

– Nadam se da će država sama od sebe prepoznati značaj sektora koji se konstantno razvija, proizvodi i izvozi. Imamo i u 2016. godini pozitivnih pomaka, poput pokretanja proizvodnje u Željezari Ilijaš – naveo je naš sagovornik.

Revolving fond

Govoreći o Trajnom revolving fondu Union banke, Mališević je izjavio da je fond od 2012. godine do danas polučio veoma dobre rezultate.

– Privrednici su poduvkli da su sredstva iz fonda plasirana po veoma povoljnim uslovima, sa 0,1 posto kamate i 0,6 posto troškova obrade kredita. Na sjednici je ocijenjeno da se u četiri godine trajanja ovog fonda došlo do povećanja industrijske proizvodnje i novih zapošljavanja – rekao je naš sagovornik.

Privrednici su kao loše strane fonda naveli sporu implementaciju na koju čekaju i po nekoliko mjeseci i traže da sva procedura se ubrza.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime