Održana sjednica Vijeća muftija

0
6

12 07 2017 01 vijece muftija

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 12. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su razmatrane informacije muftija o ramazanskim aktivnostima na području njihovih muftiluka. Konstantovano je kako je mjesec ramazan u svim muftijstvima u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori protekao u duhovnom ozračju i bez bilo kakvih sigurnosnih ili drugih incidenata. Više muftija je u prezentiranju svojih izvještaja skrenulo pažnju na veći broj mladih koji su učestvovali u ramazanskim obredima ali i drugim aktivnostima IZ.

Također je primjetan trend iseljavanja i to ne samo u BiH nego i u mešihatima u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Reisu-l-ulema je zbog toga zatražio od muftija da pripreme detaljne izvještaje o ovom problemu kako bi se stekao još bolji uvid u fenomen migracija unutar članova Zajednice i kako bi se prema tim trendovima mogle razvijati i odgovarajuće politike IZ u BiH.

Vijeće muftija je razmatralo i inicijativu za donošenje fetve o stradanju Bošnjaka u Prijedoru i okolici, te je zaključilo kako su razmjere zločina u ovom dijelu BiH tolike da je neophodno uraditi više kako bi se sjećanje na žrtve sačuvalo. S tim ciljem je formirana komisija Vijeća muftija koja treba sačiniti izvještaj s preporukama.

Muftije su također razmatrali i pitanje šerijatsko-pravnog tretmana učenja rukje i pisanja zapisa o kojem će se raspravljati na nekoj od budućih sjednica.

12 07 2017 01 vijece muftija 1

Na sjednici se razgovaralo i o pitanju šerijatsko-pravnog tretmana rješavanja stambenog pitanja kamatnim kreditima i statusa genetski modificiranih organizama. Za oba ova pitanja zaključeno je da se izradi nacrt fetve koji će biti razmatran na nekoj od narednih sjednica.

Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime