Održana sjednica Skupštine grada Zvornik, kupljena zgrada za potrebe izgradnje bolnice, poljoprivrednicima 40 hiljada maraka više

0
38

Održana sjednica Skupštine grada Zvornik, kupljena zgrada za potrebe izgradnje bolnice, poljoprivrednicima 40 hiljada maraka više

Danas je održana 22. redovna sjednica Skupštine grada Zvornika na kojoj su odbornici jednoglasno usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum o saradnji između grada Koljčugino (Ruska Federacija) i grada Zvornika. Sporazum o saradnji u trgovinskoj i ekonomskoj sferi, obrazovanju, kulturi, turizmu, omladinskoj politici, fizičkoj kulturi, sportu i drugim oblastima uzajamno korisne saradnje potpisali su u Zvorniku gradonačelnik Zoran Stevanović i šef Uprave Koljčuginskog okruga Maksim Jurjevič Barašenkov 22. januara.

Održana sjednica Skupštine grada Zvornik, kupljena zgrada za potrebe izgradnje bolnice, poljoprivrednicima 40 hiljada maraka više

Skupština je usvojila i Odluku o usvajanju Lokalnog akcionog plana za re/integraciju BH državljana koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji na područje grada Zvornika za period 2019-2022 godina. Ovaj dokument je izrađen u skladu sa međunarodno prihvaćenim obavezama BH o prihvatu i re/integraciji osoba koji se vraćaju u BH po osnovu sporazuma o readmisiji.

Jedna od tačaka dnevnog reda bio je i Program korištenja budžetskih sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje na području grada Zvornik za 2019. godinu koji je usvojen jednoglasno. Programom je predviđeno da iz gradskog budžeta za unapređenje poljoprivredne proizvodnje bude izdvojeno 362.000 KM što je za preko 40.000 KM više nego u prethodnoj godini. Ova sredstva biće utrošena kroz podsticaj za stočarstvo (196.000 KM), podsticaj za voćarstvo (55.000 KM), podsticaj za povrtlarstvo (6.000 KM), za razvoj pčelarstva (10.000 KM), kroz posredne podsticaje u poljoprivredi (25.000 KM) i kroz podršku ruralnom razvoju (70.000 KM).

Odbornici su usvojili i Izvještaj o stanju u poljoprivredi na području grada Zvornika u 2018. godini u kome su izneseni podaci o biljnoj i stočarskoj proizvodnji, poljoprivrednoj mehanizaciji, preradi poljoprivrednih proizvoda i mjerama za podsticanje razvoja poljoprivrede.

Usvojeni su i planovi korištenja sredstava privrednih društava i drugih pravnih lica koja imaju sjedište na području grada Zvornik za realizaciju posebnih mjera zaštite od požara za 2019. godinu i utroška sredstava od koncesionih naknada u 2019. godini, kao i programi korišćenja sredstava od naknada za šume u 2019. godini i utroška namjenskih sredstava posebnih namjena od vodnih naknada u 2019. godini.

Održana sjednica Skupštine grada Zvornik, kupljena zgrada za potrebe izgradnje bolnice, poljoprivrednicima 40 hiljada maraka više

Na današnjem zasijedanju donesen je Program zajedničke komunalne potrošnje za 2019. godinu koji sadrži obim i kvalitet održavanja i obnavljanja pojedinih komunalnih objekata i uređaja i visinu potrebnih sredstava za realizaciju Programa. Njime se utvrđuje obim i kvalitet usluga čišćenje javnih površina, održavanje, uređivanje i opremanje javnih zelenih i rekreacionih površina, održavanje javnih saobraćajnih površina, odvođenje atmosferskih padavina i drugih voda sa javnih površina, javna rasvjeta u naseljenim mjestima i djelatnost zoohigijene. Budžetom grada Zvornika za 2019. godinu, za realizaciju Programa zajedničke komunalne potrošnje planirano je 939.027,45 KM.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti gradonačelniku kao predstavniku državnog kapitala u Skupštini akcionara AD „Vodovod i komunalije“ da glasa za Odluku o zamjeni nekretnina koju je u maju prošle godine donijela Skupština grada Zvornika. Donesene su i odluke o zamjeni jednog stana, kupovini dva stana i davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora za zamjenu stana.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da su ove odluke donesene sa ciljem rješavanja imovinsko-pravnih pitanja za potrebe dogradnje Bolnice.

– Ova godina značiće da ćemo imati investicije u projekte na prostoru našeg grada veće od naših izvornih budžetskih prihoda, odnosno oko 22-23 miliona KM. Prije svega, imaćemo izgradnju novog bloka naše Bolnice i opremanja Bolnice sa novom opremom, što će u potpunosti finansirati naše Ministarstvo zdravlja. Predusliv za realizaciju tog projekta je da obezbijedimo lokaciju za izgradnju novog bloka Bolnice što će nas koštati oko 230.000 KM. Već smo postigli dogovore sa sva četiri vlasnika stanova koje moramo da iselimo na tom potezu, i iduće nedelje ćemo ući u realizaciju kako bi mogli da počnemo sa izradomp projektne dokumetacije i da se raspiše tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je, komentarišući Program korištenja budžetskih sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, istakao da se svake godine sredstva za ovu namjenu povećavaju u gradskom budžetu.

Održana sjednica Skupštine grada Zvornik, kupljena zgrada za potrebe izgradnje bolnice, poljoprivrednicima 40 hiljada maraka više

– To je naš pokušaj da zadržimo poljoprivredna domaćinstva i da podstaknemo mlađe ljude da počnu a se bave poljoprivredom. Naša je želja da podstaknemo podizanje novih voćnih zasada, novih farmi, novu ratarsku proizvodnju i u tome uspijevamo jer smo svjedoci da svake godine imamo nove poljoprivredne proizvođaće na spisku korisnika naših podsticaja – istakao je Stevanović.

Odbornici su usvojili i Odluke o izmjenama Odluke o grobljima i pogrebnoj djelatnosti na području grada Zvornika kojom se Gradsko groblje u Karakaju daje na privremeno upravljanje i održavanje AD “Vodovod i komunalije“ Zvornik na period od dvije godine od dana stupanja na snagu ove odluke. Naime, važećom Odlukom o grobljima i pogrebnoj djelatnosti predviđeno je da se gradsko groblje u Karakaju daje na upravljanje AD “Vodovod i komunalije“ na period od dvije godine, koje je izmjenom Odluke produženo za još dvije godine. Navedeni period za koji je groblje dato na upravljanje je protekao, a kako je preduzeće savjesno i brižljivo upravljalo grobljem u proteklom periodu, usvojena je Odluka o izmjenama Odluke.

Usvojen je i Izvještaj Komisije za povratak, razvoj i integraciju za 2018. godinu, Odluka o kupovini nekretnina označenih kao kp.br.1317/4 KO Glumina, Odluka o prihvatanju poklona nekretnina označenih kao kp.br.1307/2 KO Glumina, Odluka o prihvatanju poklona nekretnina označenih kao kp.br.1306/2 KO Glumina. Razrješeni su, izabrani i imenovani dva člana Komisije za statutarna pitanja i propise i jedan član Komisije za planiranje gradskog razvoja.

Prije početka sjednice saopšteno je da je odbornik Nenad Prodanović istupio iz Kluba odbornika SDS-e i da će ubuduće nastupati kao nezavisni odbornik.

Sve tačke dnevnog reda današnjeg zasijedanja usvojene su jednoglasno.

(zvornicki.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime