Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice

0
14

sjed-rij-11-2013-1Sarajevo – Četrnaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, održana je 06. novembra 2013. godine u Sarajevu.

Sjednici Rijaseta pored članova i muftija, prisustvovali su predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić, rukovodioci službi i ureda Rijaseta te članovi Radne grupe za izradu teksta Nacrta amandmana na Ustav IZ.

Članovi Radne grupe dr. Hilmo Neimarlija, Hasan Čengić, Lutvo Mehonić i dr. Amir Karić predstavili su sadržaj teksta Nacrta amandmana na Ustav IZ. Nakon veoma sadržajne i plodotvorne rasprave, koja se u najvećoj mjeri fokusirala oko ustavnog definiranja i određenja karaktera Islamske zajednice te položaja budućeg Rijaseta i mešihata, Rijaset Islamske zajednice, ističući veliki trud Radne grupe da bi se dobio prezentirani sadržaj, donio je zaključak da se tekst sa diskusijama i prijedlozima koji su izneseni na sjednici proslijedi Ustavnoj komisiji Sabora Islamske zajednice koja će raditi na pripremi konačnog teksta nacrta amandmana na Ustav Islamske zajednice.

Pored razmatranja prijedloga novih uvakufljenja, Vakufska direkcija je prezentirala informaciju koja se tiče vakufske imovine u vezi implementacije Zakona o premjeru i katastru RS, Zakona o porezu na nepokretnosti RS, Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Zakona o restituciji, Zakona o grebljima i pogrebnoj djelatnosti i Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH. Rijaset je usvojio informaciju i zadužio Vakufsku direkciju da nastavi sve aktivnosti u pravcu zaštite vakufske imovine.

sjed-rij-11-2013-2

Muftija vojni Ismail ef. Smajlović podnio je izvještaj o realizaciji ovogodišnje akcije klanja kurbana u medresama i po uplatama iz bošnjačke dijaspore. Istaknuto je da je ova akcija bila dobro organizirana i odato je priznanje muftiji vojnom i svima koji su bili uključeni u realizaciju ovih aktivnosti. Nezim Halilović rukovodilac Ureda za hadž informirao je članove Rijaseta o organizaciji odlaska na hadž 2013. godine istaknuvši da je organizacija hadža bila uspješna. U raspravi je također istaknuto zadovoljstvo ovogodišnjih hadžija te naglašeno da rezultati ankete pokazuju visok nivo zadovoljstva organizacijom hadža.

sjed-rij-11-2013-3

Rijaset je imenovao članove Disciplinske komisije na čelu sa predsjednikom muftijom travničkim Nusretom ef. Abdibegovićem i članovima Sulejmanom ef. Efendićem i Muamerom Zukićem. Rijaset Islamske zajednice razmotrio je i usvojio prijedlog Ugovora o položaju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu kao punopravne članice  u sastavu Univerziteta, te potvrdio prijedlog o imenovanju Upravnog odbora Gazi Husrev-begove biblioteke, i donio zaključak o popuni Upravnog odbora Fakulteta islamskih nauka i Nadzornog odbora Radija „BIR“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Rijaset)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime