Održana prva sjednica Vlade TK u novom sazivu, iniciran rebalans budžeta

0
1

news-2014-March-bahrija_umihanic_976519582Tuzla – Vlada Tuzlanskog kantona danas je održala prvu sjednicu u novom sazivu, na kojoj su imenovani timovi za razmatranje zahtjeva građana te iniciran rebalans budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu.

– Danas smo imenovali timove za razmatranje zahtjeva plenuma građana, Udruženja nezaposlenih osoba, Sindikata, Udruženja poslodavaca, Privredne komore i Obrtničke komore Tuzlanskog kantona. Ovi timovi su dobili zadatak da do 14. aprila sačine informaciju i prijedloge mjera za rješavanje zahtjeva koji su izneseni na skupovima – izjavio je na pres-konferenciji premijer
TK-a Bahrija Umihanić.

Ministar finansija Tuzlanskog kantona Miralem Nuhanović izjavio je da će odmah krenuti s pokretanjem procedure za rebalans budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu, kao i izmjena i dopuna odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju kod Nove banjalučke banke.

Nuhanović je naglasio da je već poznato da se Tuzlanski kanton kod navedene banke zadužio, odnosno podigao kredit od 21,5 miliona maraka, u tri lota. Jedan lot je realiziran u iznosu od 9,5 miliona maraka, te su preostale još dvije tranše od sedam i pet miliona maraka.

Kako je rečeno, na sjednici kantonalne vlade govorilo se i o angažovanju namjenskih sredstava iz vodnih naknada i zaštite okolice, tako da će danas biti isplata plaća budžetskim korisnicima za februar, a ukupni broj budžetskih korisnika je oko deset hiljada.

 

INICIRAN REBELANS BUDŽETA TK-a 

Vlada Tuzlanskog kantona današnjim je zaključkom pokrenula postupak Izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, ciljevi su usklađivanje prihoda i primitaka sa ostvarenim prihodima za period 1.1. – 28.03. 2014. godine, te procjenom do kraja fiskalne 2014. godine, kao i usklađivanje rashoda i izdataka s procjenjenim prihodima i primicima za 2014. godinu.

Ministarstvo finansija je zaduženo da u saradnji sa svim ministarstvima, upravama, uredima i Vladom Kantona, do 9. maja 2014. godine predloži Izmjene i dopune budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu.

Vlada TK ovlastila je danas ministra finansija Miralema Nuhanovića, premijera Bahriju Umihanića, ministra industrije, energetike i rudarstva Mulagu Fejzića, sekretara ministarstva finansija Merimu Hajdarević, pomoćnika ministra finansija za trezor Bahriju Jusupović i pomoćnika ministra finansija za budžet Edinu Kurević za kolektivno potpisivanje naloga za plaćanje preko Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona.

U cilju obezbjeđenja nedostajućeg dijela novčanih sredstava za isplatu plaća za mjesec februar 2014. godine uposlenim kod budžetskih korisnika, Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je jednokratnu pozajmicu 4.500.000,00 KM sa podračuna Tuzlanskog kantona.

Korištenjem ovih sredstava ne smije se ugroziti izvršenje obaveza po namjenskom podračunu. Povrat novčanih sredstava izvršit će se sa transakcijskog računa Tuzlanskog kantona iz tekućeg priliva.

Do momenta povrata novčanih sredstava obustavljaju se isplate svih obaveza budžeta Tuzlanskog kantona izuzev obaveza koje se izmiruju iz namjenski prikupljenih prihoda.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju Tuzlanskog kantona.

Donošenjem ove odluke nastavljen je proces kreditnog zaduženja TK, a sredstva kredita bit će usmjerena na pokriće dijela obaveza iz 2012. godine.

Vlada TK dala saglasnost na Amandman 1 Podugovora o kreditu za Projekt izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Ćelić. Projekt je podrazumijevao zaključenje dva supsidijarna ugovora o zaduženju općine Čelić u iznosu od milion i stotinu hiljada eura i Tuzlanskog kantona u iznosu od gotovo dva miliona eura.

Riječ je o supsidijarnim zaduženjima, što podrazumijeva da se sredstva s jednog nivoa vlasti proslijeđuju na niže nivoe vlasti sve do krajnjeg korisnika sredstva, a svi učesnici imaju obavezu potpisati ugovor.

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog katnona usvojila je Elaborat Glavne centralne popisne komisije, koji predstavlja konsolidaciju svih Elaborata izvještaja o popisu ministarstava.

Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je Almiru Hurić dipl.ecc. iz Tuzle zaposlenu u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona na period na najviše tri mjeseca.

Ovo imenovanje neophodno je kako se ne bi blokirao rad Zavoda, a time i cjelokupnog zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona.

Naime, zbog nedavnih dešavanja i nefunkcionisanja Vlade Tuzlanskog kantona nije bilo moguće provesti postupak za izbor i imenovanje novog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona privremeno je imenovala Školski odbor JU Osnovna škola “Sapna“ na period od najduže 90 dana. Predsjednik je Munir Kahrimanović, a članovi Zekerijah Smajlović i Emir Grahić, saopćeno je nakon sjednice Vlade TK-a.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime