Održana promocija Zbornika radova “Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Lukavac”

0
9

Lukavac – U Zborniku se na 683 stranice nalazi 37 autorskih i koautorskih radova o prošlosti, kulturno-historijskom, arheološkom, spomenickom, etnoloskom nematerijalnom i prirodnom naslijeđu, o književnosti , jeziku, znamenitim ličnostima, a sve sa područja općine Lukavac.

U organizaciji Javne biblioteke Lukavac i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, u subotu je u prostorijama biblioteke upriličena promocija Zbornika radova “Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Lukavac”

U Zborniku se na 683 stranice nalazi 37 autorskih i koautorskih radova o prošlosti, kulturno-historijskom, arheološkom, spomeničkom, etnološkom nematerijalnom i prirodnom naslijeđu, o književnosti , jeziku, znamenitim ličnostima, a sve sa područja općine Lukavac.

Prisutnima se ispred organizatora prvo obratila profesorica Nihada Fajić, direktorica Javne biblioteke Lukavac, a zatim u ime pokrovitelja Općine Lukavac Dževad Mujkić, načelnik Općine. Potom je uslijedilo obraćanje Benjamina Bajrektarevića, direktora Zavoda iz Tuzle.

Svi su naglasili da je u pitanju veliki projekat za općinu Lukavac, ali i nauku i kulturu uopće. Potom je uslijedio centralni dio promocije, izlaganje promotora .

Prvo se obratio mr. Semir Hadžimusić, član redakcije i jedan od urednika zbornika, koji je istakao da je od 1978. godine kada je uradena fotomonografija Lukavca, koja nije naučno djelo, ovo prvi put da se na što sveobuhvatniji naučno-istraživački način opiše prošlost i naslijeđe općine Lukavac. Dalje je uslijedilo izlaganje prof.dr. emeritusa Saliha Kulenovića, recenzenta zbornika radova i poznatog stručnjaka u oblasti kulturne baštine. Potom su svoj doprinos promociji dali mr.sc. Rusmir Đedović, autor i koautor radova u zborniku i čovjek koji je od početka uključen u pripreme ovog projekta. Nakon toga, obratio se i drugi recenzent , naš uvaženi prof.dr. Edhem Muftić, također jedan od autora i sudionika naučne konferencije. O oblasti prirodnog naslijeđa i radova u zborniku koji se tiču istog govorio je mr.sc. Kasim Memić, muzejski kustos.

Iz opravdanih razloga promociji zbornika nije prisustvovao prof. dr. Mirsad Kunić ,jedan od urednika zbornika, koji je dao veliki doprinos u svim fazama pripreme naučne konferencije i oblikovanja zbornika.

Na kraju se obratio i jedan od autora priloga, mr.sc. Munib Efendić koji je iskazao svoje zadovoljstvo urađenim projektom, ali i njegovu važnost za buduće generacije, učenike i studente koji se zanimaju za naslijeđe Lukavca.

Poslije promocije uslijedila je podjela zbornika ulesnicima naučne konferencije i gostima promocije, te dalje zajedničko druženje.

(frontslobode.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime