Održana promocija knjige ‘Islam i slobodno tržište’

0
30

Promocija 3Tuzla – Sinoć je, u dupke punoj Plavoj sali BKC Tuzla, održana promocija knjige “Islam i slobodno tržište”, autora mr.sc. Admira Čavalića i Dženana Smajića. Promotri knjige su bili dr.sc. Osman Kozlić i dr.sc. Emir Džambegović, dok je ulogu moderatora imao prof. Hazim Karić.

Promotor Osman Kozlić je istakao da, osim što se bavi odnosom islama prema slobodnom tržištu i ekonomiji, ova knjiga je dobrim dijelom posvećena analizi naše bosanskohercegovačke stvarnosti i teškog finansijskog stanja u koje nas je dovela politika i rastrošni budžeti koji su uglavnom fokusirani na glomaznu i preskupu administraciju.

Promotor i recenzent knjige Emir Džambegović smatra da je knjiga „Islam i slobodno tržište“ pravo osvježenje na tržištu ideja, te da se može smatrati obaveznim štivom za sve koji žele da se upoznaju sa još jednim važnim aspektom islama, ali i sa ekonomijom uopće i ekonomskim stanjem u Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo da će knjiga izazvati značajnu pažnju javnosti, prije svega jer je sama po sebi provokacija, a to je za intelektualne krugove uvijek dobro, dok sa druge strane predstavlja prvo iznošenje ideja ekonomskog liberalizma u obliku knjige u BiH. Osnovni cilj knjige je unijeti svježinu na polju ideja u BiH, te udariti temelje za dalji razvoj i širenje ovog spleta ideja u našoj državi. Nadamo se da će knjiga inspirisati mnoge čitaoce da krenu dalje istraživati o povezanosti islama sa idejama slobodnog tržišta, zatim liberalnim ekonomskim rješenjima i slično”, naveo je Admir Čavalić.

Promocija1

Knjiga „Islam i slobodno tržište“ otvoreno analizira povezanost i kompatabilnost islama sa idejama slobodnog tržišta, tačnije liberalne ekonomske misli. Osim toga, knjiga pruža pionirski uvid u ideje ekonomskog liberalizma, naročito aktuelne u vrijeme protesta u BiH, odnosno potrage za rješenjima ekonomskih problema ove države.

Koliko su aktuelne poruke, pouke i ideje iznesene u ovoj knjizi govori i podatak da su autori sedmicama unazad bili traženi sagovornici u brojnim medijskim nastupima. Posjeta brojne publike na ovoj promociji samo je potvrda aktuelnosti tema kojima se autori u svojoj knjizi bave.

“Glavna poruka ove knjige usmjerena je ka djelovanju jedinke. U našem društvu, ljudi uglavnom reaguju ne neke pojave, kao što je slučaj sa skorašnjim protestima, ali vrlo rijetko iz reakcije prelaze u akciju. Dakle, ta akcija i dinamičnost kakvu je imao Davud a.s., je ponajvažnija. Akcija u smislu da djelujete sa konkretnim ciljevima i alternativama, a to je upravo ono što nam nedostaje, i što ova knjiga pokušava da pobudi. Ona je svakako samo kratki uvod u datu tematiku, ali svakako nudi neke informacije koje se ne čuju tako često”,  istakao je Dženan Smajić, jedan od autora knjige.

Knjiga je dostupna na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine, te će u narednih nekoliko sedmica biti dostupna na popularnim internet servisima za prodaju knjige.

 

(Istočna Bosna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime