Održana manifestacija „Dovište Orlić – Pašin put“

0
34

Zvornik, Kalesija – Na brdu Orlić iznad sela Hajvazi, koje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 600 metara, sa kojeg se pruža impozantan pogled na Sprečansku dolinu i Podrinje, u subotu (29.avgusta 2015.) je održana četvrta po redu vjersko-kulturna manifestacija “Dovište Orlić – Pašin put”.

Poznato je da tradicija održavanja dovišta na širem području Orlića dopire duboko u prošlost, po nekim predanjima sve do doba čuvenog Ajvaz-dede, da bi njihovo održavanje bilo zabranjeno 50-tih godina 20. stoljeća od tadašnjih vlasti.

Ova manifestacija je jedna od najvećih i najsadržajnijih koju organizuju povratnici u RS. Organizatori su kalesijski i zvornički Medžlisi, općinska društva Preporoda u Zvorniku, Osmacima, Kalesiji i Sapni, te predstavnici općina, mjesnih zajednica i džemata koji gravitiraju dovištu.

Dovište je obnovljeno 2012. godine, a nakon prve dvije godine kada se okupljala manja grupa entuzijasta iz naselja koja gravitiraju sa lokalitetom dovišta, ovo je druga godina da dovište okupi blizu 1.000 vjernika iz velikog broja naselja sa područja općina Kalesija, Osmaci, Zvornik i Sapna.

Još prije nekoliko godina na ideju da se obnovi doviše iznad Hajvaza je došao prof. dr. Nijaz Karić, koji je zajedno sa komišijom i kolegom sa tuzlanskog Univerziteta, prof. dr. Muhamedom Omerovićem, obišao lokaciju dovišta i utvrdio da bi obnavljanje dovišta bio odličan potez za zbližavanje Bošnjaka u dolini rijeke Spreče i Podrinja.

Mala grupa entuzijasta iz Hajvaza i Križevića se po prvi put okupila na Orliću 2012. godine, kada su dogovorene određene aktivnosti i zaduženja za budućnost. 2013. godine broj entuzijasta na brdu Orlić se povećao, a po prvi put nakon više od 60 godina na ovom lokalitetu je obavljen podne namaz u džematu.

Ideja oživljena dovišta je imala za cilj da se Bošnjaci sa područja općina Kalesija, Osmaci, Zvornik i Sapna ujedine u jednom zajedničkom projektu, a uključivanja kalesijskog i zvorničkog Medžlisa, kao i uključivanje “Preporoda”, dovištu je dalo jednu novu dimenziju.

2015. godine “Dovište Orlić – Pašin put” je po prvi put uvršteno u kaldendar događaja Muftijstva tuzlanskog – Islamske zajednice. Zasluge za to, osim osobama koje su oživjele ovu ideju i prve tri godine u mnogome doprinijele afirmaciji Dovišta, ima i Medžlis Islamske zajednice Kalesija, koji je u nekoliko navrata bio spona između organizatora i tuzlanskog Muftijstva.

Kako je to rekao Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, koji je ove godine bio i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, niko više ne može osporiti niti zabraniti obavljanje zajedničke Dove na brdu Orlić.

Ove godine vjerski dio manifetsacije se obavljao na vakufskoj imovini. Riječ je o tri parcele na lokalitetu dovišta, ukupne površine preko 12 dunuma, koje je na trajno dobro Islamskoj zajednici i svim muslimanima poklonio Rasim Karabegović.

Simbolično, 29.avgusta, glavni imam kalesijskog Medžlisa Enver ef. Alić je Karabegoviću uručio “Povelju dovišta”.

Manifestacija je već u jutarnjim satima kada su na brdo Orlić počeli pristizati prvi vjernici. Kolone s bajracima iz džemata Caparde, Šeher, Mahala i Papraća na Orlić su stigle oko 11 sati, da bi vjerski program otpočeo u 11:30h učenjem Jasina i tevhida pred duše naših šehida.

Prisutnima su se obratili glavni imami Medžlisa IZ Kalesija i Zvornik, Enver ef. Alić i Haris ef. Mustajbašić, te mr. hfz. Edin ef. Dedić u svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog, kao i federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica dr. Edin Ramić, koji je ujedno bio i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Dovište Orlić-Pašin-put”.

U svojim obraćanjima spomenuti govornici su govorili o važnosti obnove dovišta i značaju ovakvih manifestacija za nas Bošnjake, dok je hfz. Dedić govorio o dovi kao univerzalnom odnosu između Stvoritelja i Njegovih stvorenja.

Na kraju svečanosti, prije klanjanja podne-namaza, dovu je proučio Bilal ef. Husić.

U toku vjerskog dijela programa uručena je vakufnama vakifu Rasimu Karabegoviću, koji je uvakufio zemljište na kojem se održala manifestacija a do sljedeće godine, kako je planirano, biće izgrađena musala.

Poslije završetka vjerskog dijela manifestacije uslijedio je kulturno-zabavni dio manifestacije, koji  je priredio Vokalno instrumentalni sastav Merak iz Sapne, nakon čega su uslijedila sportska takmičenja.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime