Održana javna rasprava na temu “EU-BiH Fond za ekonomski razvoj BIH”

0
7
39756BiH – U organizaciji Grada Bihaća, Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ iz Sarajeva i Udruženja građana „Tuzlanski pokret“ danas je u Muzeju AVNOJ-a održana javna rasprava o temi „EU-BiH Fond za ekonomski razvoj BiH“

 

Uvodničari na raspravi dr. Sead Avdić, prof.dr. Mirsad Kikanović i prof. dr. Rifat Klopić, u svojim obraćanjima istakli su da se ideja o osnivanju Fonda, odnosno donošenja zakona o upravljanju državnom imovinom, nameće kao jedino logično i ekonomski moguće rješenje za državu BiH, posebno što do danas nije iskorišten potencijal državne imovine za ekonomski razvoj.

“Ako bude mudrosti oba doma državnog parlamenta, trebali bi podržati ovaj zakon, no trenutni omjer snaga u parlamentu ne daje nam puno optimizma. Ipak, naš cilj je da se ovaj zakon predstavi i on će imati svoju misiju i ako ne bude prošao u Parlamentu BiH”, – kazao je dr. Avdić.

Po njegovim riječima, samo je BiH nosilac državne imovine i taj resurs se mora staviti u funkciju bez uplitanja dnevne politike.

“Status državne imovine je strateška tema za sve građane BiH i dobro je da se o njoj govori širom BiH, a posebno u gradu Bihaću, koji je također zainteresiran za rješavanje statusa državne imovine”, – istakao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević.

Dodao je da na području tog grada ima oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, nad kojim gradska uprava nema kontrolu, te da je to strateška tema.

Osvrnuo se i na status državnih poduzeća u stečaju, koji, smatra, država mora riješiti.

 

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime