Održana IV redovna sjednica Skupštine MIZ Sarajevo

0
6

sjed-skup-miz-sar-02-2014-1Sarajevo – U srijedu 19. februara  2014. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je IV redovna sjednica Skupštine Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, koja je otpočela učenjem odlomka iz časnog Kur’ana kojeg je proučio Resul ef. Alić.

Nakon ašareta pristupilo se usvajanju Dnevnog reda, koji je jednoglasno i usvojen, a podrazumjevao je: razmatranje i usvajanje prijedloga Izvještaja o radu Izvršnog odbora MIZ Sarajevo u 2013. godini, zatim potvrđivanje i davanje saglasnosti Izvještaju o finansijskom poslovanju MIZ Sarajevo u 2013. godini, te potvrđivanje finansijskog plana MIZ Sarajevo za 2014. godinu.

Prvi uvodničar je bio sekretar MIZ Sarajevo g.  Esad Karahmet, koji je prezentovao Izvještaj o radu Izvršnog odbora MIZ Sarajevo u 2013. godini, ujedno odgovarajući na pitanja koja su članovi Skupštine ranije dostavili. G. Karahmet je iznio osnovne podatke o Medžlisu, ali i neke novine kada je u pitanju predstojeća promjena i dopuna Ustava IZ-e u BiH, a koje se tiču rada Skupštine MIZ Sarajevo, poručivši da je ovo vjerovatno posljednja skupština kojom predsjedava predsjednik IO MIZ Sarajevo, što će se promjeniti predstojećim amandmanima na Ustav IZ u BiH. U okviru svog izlaganja g. Karahmet  je iznio i neke činjenice u okviru kojih je istakao da je samo u prošloj godini obavljeno i svečano otvoreno pet džamija i dva mekteba. Na području MIZ Sarajevo su obnovljene sve u ratu porušene džamije, i izgrađene su nove tamo gdje je trebalo, ali su izvršene i sanacije i konzervacije starih  mesdžida  i džamija koje predstavljaju i kulturno-historijsko naslijeđe muslimana.Također istaknuto je da se posebno može biti zadovoljno urađenom sanacijom, konzervacijom i unutrašnjim  uređenjem Ferhadija džamije u Sarajevu. MIZ Sarajevo je poduzeo i značajne aktivnosti na legalizaciji vjerskih objekata-džamija, što je rezultiralo da su neke džamije dobile naknadne građevinske dozvole, a najveći broj  predmeta je u radu i obradi. Na osnovu zaključka  Skupštine i IO MIZ Sarajevo napravljene su pretpostavke koje su omogućile  da se u decembru 2013. godine  primi u stalni radni odnos 12 imama, od kojih su četiri hafiza Kur’ana.

Drugi uvodničar je bio glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović koji je prezentovao izvještaj o radu VPS MIZ Sarajevo za 2013. godinu. Glavni imam je poručio da je taj izvještaj rezultat rada svih aktera, od članova IZ-e,  preko imama do službi medžlisa, a svi navedeni učestvuju u misiji naređivanja dobra i odvraćanja od zla.Vjerski život na području MIZ Sarajevo, koji obuhvata cjelokupni prostor sarajevskog Kantona  i najveći je medžlis u BiH, organiziran je kroz 157 džemata, odnosno 152 džamije i 50 mekteba. Imamsku,hatibsku i mualimsku dužnost obavlja 82 stalno uposlena i 105 honorarnih imama.Mr. Dautović je istakao da je na osnovu jasnih pokazatelja stanje vjerskog života na području ovog medžlisa na zadovoljavajućem nivou. To je između ostalog i rezultat redovnih, ali i mnogobrojnih vanrednih aktivnosti koje je poduzela Vjersko-proavjetna služba MIZ Sarajevo, ali i zbog nekoliko specijalnih programskih sadržaja i projekata, poput Manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“, „Večeri Kur’ana“ u Carevoj džamiji, tradicionalnog Bajramskog  koncerta, Akademije povodom Nove hidžretske godine u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili i sličnih projekata. Vjersko prosvjetna služba MIZ Sarajevo je u cilju unaprijeđenja mektebske nastave, također poduzela brojne aktivnosti poput: doedukacije muallima, uvođenje jedinstvenog plana i programa hatmi, pokretanje Svečane akademije „Kur’an po mom srcu piše“, i druge.

Treći uvodničar je bila g. Ismeta Sućeska, rukovodilac finansijsko-računovodstvene službe MIZ Sarajevo, koja je prezentovala Izvještaj o finansijskom poslovanju medžlisa za 2013. godinu, te Plan finansijsko-materijalnog poslovanja za 2014. godinu. Nakon toga, upriličena je rasprava o pomenutim izvještajima i planovima, u kojoj je učešće uzeo veliki broj članova Skupštine, postavljajući pitanja i ponudivši  zanimljive prijedloge, poput onoga da se u budućnosti članovi Izvršnog odbora MIZ Sarajevo više posvete  intenzivnijoj saradnji s džematima i džematskim odborima. Uz pohvale za sve uvodničare i prezentirane izvještaje i planove, članovi Skupštine su iste i prihvatili.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime