Održana 8. sjednica OV Bosanska Krupa: Od sada sankcije za prijetnje i uznemiravanje putem telefona, interneta, za paljenje vatre i izazivanje manjeg požara

0
0

 

Bosanska Krupa – Održana je 8. redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Razmatrane su između ostalih odluke koje se odnose na plaće i naknade uposlenika u općinskim organima, prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni Pilana, nazive trgova i ulica, odnosno regulaciju cestovnog saobraćaja, izvršenje budžeta za ovu godinu, akte javnih ustanova.

Nakon vijećničkih pitanja i odgovora na pitanja sa prethodnih sjednica, razmatrana je Odluka u vezi zahtjeva za preispitivanje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o plaćama i naknadama uposlenika u općinskim organima Bosanska Krupa koja je na prošloj sjednici prihvaćena sa 14 glasova (SDA, A-SDA, predstavnik nacionalnih manjina Šemso Hadžipašić).

Ovom odlukom uposlenici, konkretnije vatrogasci, osim prava na povećanje plate od 30% na osnovu posebnih uslova rada stiču pravo i na naknadu za prekovremeni, noćni rad, rad u dane državnih praznika i rad u neradne dane, što je prema mišljenju načelnika Općine Armina Halitovića, protuzakonito. Zbog toga je Općinskom vijeću podnio zahtjev za preispitivanje kojeg su vijećnici, isti koji su i usvojili spornu odluku, odbili kao neosnovan.

Općinski vijećnici danas su usvojili odluku kojom se radi izgradnje poslovnog objekta odobrava prodaja nekretnine – neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 1.460,00 m² u obuhvatu Regulacionog plana „Poslovna zona Pilana“ vlasništva Općine Bosanska Krupa. Početna cijena zemljišta, koje će biti prodano putem javnog oglasa, iznosi 36.500,00 KM.

Prihvaćen je Prijedlog odluke o dopunama Odluke o javnom redu i miru kojeg je inicirala Policijska stanica u Bosanskoj Krupi. Tako će sankcije od danas snositi lica koja sms porukama, putem telefona, elektronskom poštom ili na neki drugi način na internetu prijete i uzrokuju uznemirenost građana, te lica koja u svom dvorištu, na livadi ili u blizini javnih dobara pale papirne ambalaže, korov, drva, plastiku, automobilsku gumu i slično a time nastane požar manjih razmjera koji nema obilježje krivičnog djela ili ne predstavlja prekršaj određen drugim propisima.

Vijećnici su danas razmatrali zahtjev MZ Jezerski koja traži da se put Križ-Jezerski-Mahmića Most više ne zove „Hasib Mahmić – Ljuti krajišnik“. U zahtjevu upućenom načelniku i Općinskom vijeću MZ Jezerski kao razloge navodi činjenicu da o dodjeljivanju naziva putnog pravca nisu informisani mještani. Osim toga, kažu da uvažavaju rahmetli Hasiba Mahmića i njegove zasluge za državu BiH ali da postoje mnogo zaslužniji po kojima se put treba zvati misleći na borce poginule u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu i mještane koji su sufinansirali izgradnju. Vijećnici su donijeli zaključak kojim se od mjesnih zajednica traži da provedu javne rasprave, da se očituju oko prijedloga naziva i isto dostave nadležnim organima, nakon čega će OV donijeti odluku.

Jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršenju budžeta Općine Bosanska Krupa za 2017. godinu. Njime se reguliše nabavka minibusa za prevoz učenika sa područja mjesnih zajednica Veliki Dubovik i Zalin. Odlukom se kaže da će postupak javne nabavke provesti Općina Bosanska Krupa, kao i to da su za kupovinu sredstva obezbijedili Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta (20 hiljada KM), Ministarstvo zdravstva i socijalne politike (15 hiljada KM), te Općina Bosanska Krupa (10 hiljada KM).

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uslovima, načinu i visini naknade za postavljanje ili popravak podzemnih ili nadzemnih instalacija u općini Bosanska Krupa također je dobio podršku svih prisutnih vijećnika. Sada JKP za manje zahvate prekopavanja neće trebati projekt i građevinsku dozvolu od Općine što će rezultirati bržim i efikasnijim intervencijama.

Na jučerašnjoj sjednici razmatrano je i niz akata koji se odnose na rad ustanova i preduzeća u Bosanskoj Krupi. Razriješen je jedan član Skupštine JKP „10. Juli“ i imenovan novi, izmijenjena je Odluka o osnivanju JU „Centar za socijalni rad“, Odluka o zadržavanju prava i obaveza Općinskog vijeća prema JU „Centar za socijalni rad“, izmijenjena su Pravila i prihvaćen Finansijski plan JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime