Održana 130. sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog

0
4

03 09 2015 02 sjed sav mu ze 1

Zenica – U četvrtak 03. septembra 2015. godine u Uredu muftije zeničkog održana je 130. redovna sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog kojom je predsjedavao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, razmatrani su i usvojeni izvještaji o ramazanskim aktivnostima i akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2015/2016. godini, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Na sjednici je konstatovano da možemo biti zadovoljni sa ramazanskim aktivnostima koje su na području Muftiluka zeničkog realizirane u skladu sa predviđenim planom Rijaseta, Muftiluka i medžlisa. Pokazani rezultati su u uzlaznoj liniji u odnosu na prošlogodišnji ramazan, posebno u segmentu akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, u okviru koje je ostvaren najbolji rezultat do sada.

Također, konstatovano je da su blagovremeno izvršene pripreme za početak mektebske nastave, koja u skladu sa odredbama člana 5. Pravilnika o mektebima i mektebskoj nastavi i uputstvu Rijaseta IZ u BiH počinje u subotu 12. septembra.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog, a posebna pažnja posvećena je problemu poricanja Bosanskog jezika od strane vlasti Entiteta Republika Srpska, obzirom da se dva Medžlisa Islamske zajednice koji su u sastavu Muftiluka zeničkog nalaze na teritoriji ovog BH Entiteta, MIZ Doboj i MIZ Teslić.

S tim u vezi, Savjet Muftiluka zeničkog izrazio je potpunu podršku saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH u vezi sa poricanjem Bosanskog jezika, ističući da je elementarno ljudsko pravo da se maternji jezik oslovljava onako kako ga njegovi govornici oduvijek osjećaju, imenuju i pišu.

Na sjednici je muftija zenički, u ime članova Savjeta, čestitao novoizabranom dekanu IPF u Zenici prof. dr. hfz. Halilu Mehtiću na izboru na ovu funkciju, a bivšem glavnom imamu Medžlisa IZ Maglaj Izudin ef. Kruški čestitao je na dosadašnjem radu i rezultatima, uz želju za uspješan nastavak karijere.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime