Održan stručni seminar za imame i vjeroučitelje Muftijstva travničkog

0
0

sem-im-vjer-trav-01-2014-1Travnik – U srijedu, 22.1.2014. godine Muftijstvo travničko u saradnji sa Elči Ibrahim-pašinom medresom i Udruženjem Ilmijje BiH je organiziralo Stručni seminar za imame i vjeroučitelje koji je održan u prostorijama Medrese.

U ime domaćina dobrodošlicu je zaželio direktor Medrese mr. Dževdet-ef. Šošić, a na seminaru su učešće uzeli predsjednik Udruženja Ilmijje BiH mr. Mensur-ef. Pašalić, koji je govorio o veoma bitnoj ulozi imama u društvenim kretanjima, te značaju filma “Imami šehidi” koji je Ilmija producirala. Direktor Centra princeze Dževhere šejh Rahmetullah el-Gari je govorio o Poslanikovoj a.s., ličnosti uz poseban osvrt na njegovo ophođenje sa ljudima, što bi trebao biti primjer u životu svakog muslimana, a posebno onih koji su nosioci misije kao imami i vjeroučitelji. Muftija travnički Nusret-ef. Abdibegović se osvrnuo na predstojeće događaje u Islamskoj zajednici od ustavnih promjena, izbora u IZ-e, do neophodnosti adekvatnog riješavanja statusnog pitanja imama kroz potpisivanje ugovora sa Državom. Muftija je u svom obraćanju istakao značaj i važnost vjeronauke u školi i mektebske pouke, kazavši da su to dva tijela koja se nadopunjuju, jer mekteb predstavlja temelj u zdravom odgoju, a vjeronauka  dušu pri kompletiranju ljudske ličnosti.

Nakon obraćanja učesnici seminara su imali priliku pogledati film o imamima šehidima da bi se nakon projekcije ovog veoma značajnog svjedočanstva o ulozi imama u odbrani od agresije na našu domovinu, pristupilo  dodjeli plakete i nagrade za najuspiješnijeg imama i muallima u 2013. godini.

Shodno zaključku sa sjednice Savjeta Muftiluka održane 18. decembra minule godine, komisija Muftijstva travničkog je nakon uvida u kandidatske liste i osvojene bodove dodijelila  nagradu “Kasim-ef. Mašić” imamu džemata Kljaci, MIZ Travnik, Hidajet-ef. Polovini.

Pored stručne spreme, broja punktova i upisane djece, te broja onih koji pohađaju Sufaru odnosno uče u Mushafu, zatim pedagoško-didaktičkog pristupa u izvođenju mektebske nastave, ključnu ulogu je igrao broj takmičara i pobjednika na nivou Muftiluka i Rijaseta, kao i broj kandidata za upis i broj primljenih u medrese, stručno usavršavanje i  saradnja sa vjeroučiteljima.

Program je okončan dovom, podne-namazom i ručkom u restoranu Medrese.

Ovim povodom Medresa je priredila i poseban program za hanume imama i vjeroučitelja koji je izveden u prostorijama ženske medrese, a sastojao se iz obraćanja prof. Lejle Bešo-Haskić, koordinatorice ženskog internata, ilahija hora naše škole i dramskog dijela, kojeg je sa učenicima pripremila prof. Đenana Bajraktarević.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime