Održan okrugli sto o poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu

0
10

Bihać – U okviru 13. međunarodnog ekološkog sajma „Ekobis 2015“ Privredna komora Unsko-sanskog kantona (USK) u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, organizirala je okrugli sto o temi „Mogućnosti razvoja i projekti u resoru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na području F BiH“.

Tokom sesije, kojoj su, uz federalnog ministra poljoprivrede, prisustvovali čelni ljudi Fondacije „Odraz“, IFAD-a, Agencije za vodno područje rijeke Save, te Fonda za zaštitu okoliša F BiH , predstvaljene su mogućnosti razvoja, te projekti koji su na raspolaganju jedinicama lokalne uprave, javnim institucijama i privrednim subjektima s područja F BIH. U toku ove i naredne godine, putem resornog federalnog ministarstva i pomenutih fondacija i agencija, može se očekivati značajna pomoć za ovaj Kanton, rekao je federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

„Ministarstvo godišnje plasira 11,5 miliona KM našim poljoprivrednim proizvođačima. Ono što znam da je do sada osigurano oko 10 miliona KM za projekte u USK. Uz to, tu je i 11-12 miliona maraka poticajnih mjera, a kroz IFAD 6 naše tri općine mogu očekivati oko tri miliona KM“, rekao je ministar Dedić.

Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede niz godina pomaže realizaciju projekata u Federaciji i USK. U pripremi je i projekt IFAD 6 razvoja ruralnog poslovanja, koji će ovaj put uključiti pomenute tri općine iz USK. Ukupna vrijednost projekta je 35.5 miliona dolara, od čega Federaciji ide 64 posto, ili oko 19 miliona dolara.

„U USK to su općine Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac. Međutim moguće je da ovi projekti iziđu iz okvira tih općina na način da njihovi relizaciju preuzmu zadruge tipa Agromerkantilije, koje će preuzeti se ono što proizvede mali farmer i van granica“, kaže Halil Omanović, direktor IFAD programa za BiH.

Razvoj pojedinih vrsta poljoprivredne proizvodnje u Kantonu sve je značajniji, kažu naši sagovornici. Očekuje se ekspanzija poljoprivrede ili privredne proizvodnje, posebno u segmentu malih i srednjih poduzeća, a Vlada Federacije omogućit će to kroz ove institucije, te kreditna sredstva ili grantove.

Uz okrugli sto, organizirana je i stručna konferencija „Šumarstvo i drvoprerada u USK“. Konferenciji su prisutvovali predstavnici kantonalnog i federalnog ministarstva poljoprivrede, ŠPD Unsko-sanske šume, preduzeća iz sektora drvoprerađivačke industrije, zatim inženjeri i eksperti iz oblasti šumarstva i ekologije.

Uz osvrt na ulogu i značaj šumskih resursa u razvoju ruralnih područja u BIH, tokom konferencije najviše pažnje posvećeno je zakonskoj regulativi koja definiše ovu oblast, te praviliniku o raspodjeli sirovine, koji većem dijelu drvoprerađivača predstavlja kamen spoticanja u radu. Ukazano je i na neophodnost što skorijeg donošenja Zakona o šumama, kako u cilju očuvanja šumskog fonda, tako i pravilnije raspodjele prihoda lokalnim zajednicama od eksploatacije šuma.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime