Održan okrugli sto na kojem se razgovaralo o izradi Monografije “Kakanj u odbrani od agresije”

0
0

P1070449-640x330Kakanj – U sali Općine Kakanj danas je  održan okrugli sto na kojem se razgovaralo o izradi Monografije “Kakanj u odbrani od agresije”.

Organizator okruglog stola bio je Savez udruženja boračkih organizacija općine Kakanj.

U uvodnom izlaganja Elvedin Šehagić, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, se osvrnuo na dosadašnje aktivnosti koje su realizirane sa ciljem priprema za izradu Monografije.

Naglašeno je da se izrada monografije vrši kroz angažman uredničkog i autorskog tima, te da će obuhvatiti tekstove o općem doprinosu Kaknja u odbrani od agresije, te u operacijama oslobađanja domovine, a planirano je da osim doprinosa vojnih formacija bude obrađen i doprinos kakanjske privrede, civilne zaštite, udruženja građana itd.

Pojašnjeno je da se u Kaknju već nekoliko mjeseci realizira akcija prikupljanja fotografija i eksponata iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. kako bi se formirala muzejska postavka u kakanjskom muzeju koji se gradi, te kako bi sakupljena građa poslužila za izradu Monografije.

Rečeno je da je izrada monografije  dug i mukotrpan posao u okviru kojeg je planirano održavanje okruglih stolova o temama iz perioda odbrane od agresije kako bi se svim zainteresiranim osobama omogućilo učešće u aktivnostima izrade monografskih zapisa u smislu prisustva okruglim stolovima i ukazivanja na činjenice koje posebno treba naglasiti i sl.

Nakon izlaganja Elvedina Šehagića, otvorena je rasprava tokom koje su svi prisutni imali priliku iznijeti svoje stavove, mišljenja i sugestije u pogledu metodologije izrade i sadržaja Monografije “Kakanj u odbrani od agresije”.

Cilj svih ovih aktivnosti je da naš grad dobije na argumentima zasnovano svjedočanstvo o dostojanstvenoj i časnoj borbi Kaknja za slobodu, te za odbranu nezavisnosti i suvereniteta BiH.

Članovi Izdavačkog savjeta Monografije “Kakanj u odbrani odagresije” su ratni komandant Trećeg korpusa general Sakib Mahmuljin, nekadašnji član Komande Trećeg korpusa Haso Ribo, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona i predsjednik Skupštine Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj (SUBOK) Elvedin Šehagić, predsjednik SUBOK-a Muhdin Begić, ratni komandant 311. lahke brigade Kakanj Fadil Imamović, općinski načelnik Nermin Mandra i šef Službe za boračka pitanja Općine Kakanj Rešad Zaimović.

(kakanj.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime