Odobreno 60 miliona eura za novih 10 kilometara autoputa u BiH

0
2

main pic

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je finansiranje projekata izgradnje autoceste Počitelj – Buna i trećeg LOT-a dionice Zenica jug – Zenica sjever. Radi se o ukupno novih deset kilometara autoceste.

Na taj način osigurano je dodatnih 60 miliona eura za izgradnju Koridora Vc, saopćeno je iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz poduzeća su uputili inicijativu Vladi Federacije BiH da odobri postupak zaduženja za navedene dionice. Planirano je da se početkom 2016. godine pokrene i tenderska procedura za izgradnju navedenih dionica.

„U proteklom periodu intenzivno smo radili na završetku pripreme za građenje novih dionica kao i na pregovorima s međunarodnim finansijskim institucijama za finansiranje istih. Kako smo uporedo sa završetkom tenderske procedure za izgradnju autoceste do Počitelja i drugog LOT-a Zeničke zaobilaznice završili i projekte do Bune kao i trećeg LOT-a Zeničke zaobilaznice, sada je na državnim institucijama da se opredijele da li su ovi infrastrukturni projekti u našoj zemlji od državnog prioriteta.

Realno je da do kraja godine započne izgradnja novih kilometara autoceste ukoliko nadležne institucije obave svoj dio posla i završe proceduru odobravanja finansiranja ovih dionica“, istaknuo je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Do sada je za izgradnju Koridora Vc osigurano 300 miliona eura, i to za slijedeće dionice:

– Počitelj – Međugorje, 100 miliona eura, dužine 11 kilometara;
– LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 110 miliona eura, dužine 8 kilometara;
– Drivuša – Klopče, 30 miliona eura, dužine 3 kilometra;
– Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 60 miliona eura, dužine 10 kilometara.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime