Odobreno 20.000 KM za Staru džamiju na Lubardi

0
0

Untitled-1-940x627

Krajina – Odlukom Vlade FBiH o raspodjeli sredstava “Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti I fondiovima u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zjednica- zaštita nacionalnih spomenika” općini Bužim odobreno je 20.000KM za izradu projektne dokumentacije za Staru džamiju na Lubardi.

Povijesna građevina – Stara džamija u Lubardi, općina Bužim, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine
Stara džamija u Lubardi je jedan od najstarijih džemata na području općine Bužim. O tome je, navodno, postojao dokaz u vidu biljega na kamenu koji se nalazio uzidan u objekt današnje džamije i na kojem je pisalo da je prvi mekteb u selu izgrađen još 1797. godine. Nažalost, kroz vrijeme je ovoga biljega nestalo. (Hadžić, str. 65.)

 

Džamija u Lubardi je izgrađena 1938. godine na mjestu stare – drvene džamije. Kao dokaz da je na ovom mjestu ranije postojala džamija, može poslužiti podatak da je prvi znani „džematski hodža carske Lubarde“ bio izvjesni Began-hodža Hadžić, koji je tu dužnost obavljao od 1889. do 1899. godine, dakle pedeset godina prije podizanja današnje džamije. Drugi imam bio je izvjesni Omer ef. Bajrektarević i to u periodu od 1899. do 1912. godine, o čemu postoji dokument, izdan od strane Vakufskog povjerenstva kotara Bosanska Krupa.

O vremenu gradnje današnje džamije postoje pisani podaci u sveskama koje je vodio izvjesni Alirizah Harčević, imam Lubarde u vrijeme njezine gradnje. U svesci stoji da se medžlis džemata sastao prvi puta 11. ožujka 1938. godine i donio odluku o gradnji džamije na mjestu stare džamije i odluku o formiranju građevinskog odbora. U svesci postoji mnogo podataka o donatorima i majstorima koji su izveli objekt.

(bhzoom.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime