Odobreni materijalni dokazi kao replika na dokazni postupak Mladića

0
3

Odobreni materijalni dokazi kao replika na dokazni postupak Mladića

Srebrenica, Holandija – Sudsko vijeće odobrilo je Haškom tužilaštvu uvođenje materijalnih dokaza kao repliku na dokazni postupak bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića.

Vijeće kojim predsjedava sudija Alphons Orie odobrilo je tužiocima da kao odgovor na okončani dokazni postupak odbrane Ratka Mladića uvede šest materijalnih dokaza.

Prva tri dokaza odnose se na dešavanja u mjestu Vrhbarje (općina Sokolac) 1994. godine.

Kako je navedeno u odluci, radi se o iskazu svjedoka Avdije Katića u kojem on opisuje kako su pripadnici srpske vojske i policije Bošnjake u Vrhbarju primoravali na prinudni rad. Drugi dokaz je dopis iz policijske stanice Sokolac u kojem se govori o prebacivanju zatvorenika iz zatvora Kula u Vrhbarje, a treći je podatak o broju stanovnika u Vrhbarju iz 1995. godine.

– Vijeće smatra da ovi dokazi opisuju niz događaja koji se tiču optužbi za prinudni rad kao dio progona i optužbi o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uklanjanja Bošnjaka iz općina pod kontrolom srpskih snaga – navodi se u odluci.

Četvrti dokaz, kako je navedeno u odluci, govori o zločinima koje je navodno počinio bivši pripadnik VRS-a Predrag Cicmanović u Kotor-Varoši. Kako su zaključile sudije, radi se o dokazu koji može biti koristan pri dokazivanju “nekažnjavanja zločina pripadnika VRS na području Kotor-Varoši”.

Odbrana se protivila uvođenju u spis ovog dokaza, ali je Vijeće odobrilo zahtjev tužilaca zaključivši da oni nisu mogli predvidjeti koje će sve specifične incidente odbrana osporavati.

Peti dokaz je kompletan spis istrage incidenta snajperskog napada u Sarajevu iz oktobra 1994. godine, za koji je Vijeće zaključilo da je relevantan obzirom da je odbrana svojim dokazima osporavala da je napad mogao doći s položaja VRS-a.

Šesti dokaz su dokumenti o pripadnosti jedinicama Armije BiH (ABiH) za dva svjedoka tužilaštva. U odluci se navodi da se odbrana nije protivila uvođenju tih dokaza.

– Mladićeva odbrana okončala je u utorak (16. augusta) dokazni postupak. Branioci su nagovijestili da bi se mogli žaliti na odluku da se završi dokazni postupak ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicu svjedoka – saopćio je BIRN.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest općina imao razmjere genocida, granatiranje i snajperisanje Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje mu je počelo u maju 2012. godine.

(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime