Odmrznuti SFRJ milioni: Bosni i Hercegovini pripalo 3,8 miliona eura!

0
15

imagesFrancuska, BiH – Presudom Trgovačkog suda u Parizu kojom je odmrznut novac bivše Narodne banke Jugoslavije, BiH je pripalo 3,8 miliona eura.

Sud u Parizu odmrzao je novac bivše SFRJ, koji se nalazio u francuskoj banci Kredit Lionais (Credit Lyonnais) u ukupnom iznosu od 24,5 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Novac je zamrznut devedesetih godina prošlog vijeka kada još nije bilo poznato koje su države nasljednice Jugoslavije.

Kriterijum raspodele novca definisan je Sporazumom o pitanjima sukcesije između zemalja sukcesora bivše SFRJ, kao i sporazumom između Crne Gore i Srbije o regulisanju finansijskih prava i obaveza, pojašnjeno je iz crnogorskog ministarstva.

Raspodjelom novca, Srbiji je pripalo 11 miliona euvra, Sloveniji 3,9, a prema podacima ministarstava Bosne i Hercegovine, BiH je pripalo 3,8 miliona eura. Francuska banka nije željela da dopusti raspolaganje novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovačkim sudom u Parizu pokrenula je Narodna banka Srbije, 2013. godine.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države nasljednice potpisale su 2001. godine, Hrvatska ga je ratifikovala 2004. godine, a aneksom je definisana podjela raspoloživih sredstava. Postoje sporovi oko sredstava koja su bila stavljena na devizne račune bivše SFRJ, i držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu, koja su, kada je sporazum sklopljen, procjenjena na 645 miliona dolara.

(Mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime