Odluka Vlade RS-a je odgovor na listu “Domovina”

0
10

news-2013-Septembar-komsic_velika_934401340Sarajevo, Banja Luka –  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas novinarima u Sarajevu, komentirajući Odluku Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji tog bh. entiteta, da se prebivalište …

… u BiH regulira državnim zakonima.

– Zato je upitna sama nadležnost Vlade RS-a o ovom pitanju, a posebno zbog činjenice da je ovo zakonska materija koja nije u nadležnosti vlada. U svakoj državi svijeta to regulira parlament – pojašnjava Komšić.

On ističe da ga ova odluka nije iznenadila jer je mišljenja da će Vlada RS-a i vlast u RS učiniti sve da spriječe registraciju povratnika u tom entitetu, te da je riječ o klasičnoj političkoj borbi.

Ovakva odluka Vlade RS-a za Komšića je prevashodno odgovor na listu “Domovina” koja je oformljena na inicijativu Koalicije “Prvi mart”, a cilj je “onemogućiti da imate dva do tri poslanika direktno birana u Parlamentarnu skupštinu BiH na idućim izborima koja nisu pod kontrolom vlasti u Banjoj Luci”.

Komšić smatra da to ozbiljno ugrožava Vladu RS-a u smislu broja poslanika koji dolaze u Parlamentarnu skupštinu BiH jer se procjenjuje da bi oko 100.000 povratnika mogli glasati na predstojećim oktobarskim izborima.

– Tri poslanika koja nisu pod kontrolom vlasti u RS-u u nekom budućem sazivu Parlamentarne skupštine BiH ozbiljno ugrožavaju ono što se zove entitetsko glasanje, glasanje o pojedinim zakonskim prijedlozima pogotovo kada je riječ o deblokadi puta ka NATO-u – mišljenja je Komšić.

Podvukao je da Vlada RS-a to nije mogla ni formalno-pravno uraditi, a uz to postoji problem što time direktno krše Dejtonski mirovni sporazum odnosno Anex 7 koji je regulirao tu materiji.

– Potrebno je sada vidjeti koje prave radnje slijede i kako će domaći organi reagirati na to, a prije svega mislim na sudove počevši od ustavnih sudova pa nadalje, a onda visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je “Bog koji po zemlji hoda po BiH” pa bi mogao nešto i uraditi – kazao je Komšić.

Vlada RS-a prošle sedmice je donijela Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da je odlukom propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su, tvrdi, u skladu s evropskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

Odluka ima privremeni karakter, dok se ne donese zakon koji će regulirati tu oblast.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime