odluka Skupštine BPK: Ukinuta naknada takozvana “bijeli hljeb”

0
7

Goražde – Na posljednjoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojen je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština našeg kantona.

Kako je premijer BPK Goražde Emir Oković u izjavi za medije kazao danas, radi se o jednom zakonskom propisu koji je u određenem smislu ograničio prava izabranih zvaničnika i funkcionera. Prvenstveno je ukinuta naknada takozvana  „bijeli hljeb“, koju su funkcioneri imali mogućnost ostvarivati nakon prestanka funkcije u periodu od godinu dana.

U proteklom periodu zbog nestabilnosti izvršne i zakonodavne vlasti i čestim smjenama funkcionera, za ove namjene iz budžeta su  izdvojena  finansijska sredstva u iznosu od  400.000 KM. „Na ovaj način razriješili smo tu jednu dilemu, a na kraju to su građani ovog kantona i  očekivali. Usvajanje novog Zakona o radu je put ka uspostavljanju određene stabilnosti prije svega izvršnih organa jer je ukinuto mirovanje radnog odnosa, a time on je stvorio drugačiju sliku ulaska u izvršnu vlast. Ovaj zakon nije bio na snazi samo u Bosansko-podrinjskom kantonu, on se primjenjivao na svim nivoima vlasti. Što se tiče te naknade, neki nivoi su to i ukinuli a naš kanton je jedan od prvih, dok veći broj i dalje ima ovu naknadu.

Mogu reći da ukidanje naknade „ bijeli hljeb“ donosi značajne finansijske efekte i ja zaista mislim da je kvaliteta donošenja ovog propisa što on na jedan indirektan način stvara pretpostavke za stabilniju izvršnu vlast, bez obzira ko tu funkciju obnašao „- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković. U samom postupku i proceduri za donošenje ovih izmjena ukazala se potreba da se razradi zakonska odredba vezana za retroaktivnost primjene zakona. Kako je istaknuo premijer BPK Goražde Emir Oković, bitno je naglasiti da ona lica koja su ostvarila to pravo realizovaće ga na način kako su ga ostvarili, jer je je osnovni pravni princip da nema retroaktivnosti primjene.

O toj retroaktivnosti bilo je govora i na višim nivoima vlasti. Zakon počinje da se primjenjuje narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama i on se odnosi na sve buduće pravne situacije.

(gorazde-press.blogger.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime