Odlika pravog učenjaka je skromnost

0
73

Slikovni rezultat za Ebu Ishak el-Huvejni

Jasir Kazi, poznati američki daija, napisao je sljedeće na svom Facebook profilu sljedeću priču: “Jedan od najpoznatijih hadiskih učenjaka današnjice  Ebu Ishak el-Huvejni boluje od raka (da ga Allah izliječi) i boravi u Mekki. Kada su imami Harema čuli da je u gradu, kontaktirali su studenta u njegovoj pratnji i rekli mu da će im biti čast da organizuju policijsku pratnju za njega kako bi mu pružili privatnost da poljubi Crni kamen.

Student je bio presretan shvatajući da u ovom slabom stanju (šejh je u kolicima) šejh neće biti u stanju da se gura kroz masu i da dodirne ili poljubi Crni kamen. Doslovno, ovo je bila prilika koja se jednom pruža, a možda i posljednji put, u životu. Tako da je student obećao uskladiti šejhovo vrijeme i da će onda nazvati da organizira policijsku pratnju.

Kada je došao do šejha, on se naljutio na njega. “Da ti Allah oprosti! Kako si to mogao prihvatiti?”, kazao je studentu. “Šejhu, kako to misliš? Nisam to tražio za vas, oni su vam to ponudili. Dobit ćete priliku da se rasčisti prostor za vas i da poljubite Crni kamen”.

Šejh odgovori: “A kako da prihvatim da se prema meni ponašaju kao prema kraljevima i političarima, a da druge hadžije budu uskraćene mogućnosti i da budu potisnuti u stranu ispred Allahove kuće zbog mene? Umjesto toga, nazovi ih i izvini im se na najbolji mogući način i izuzmi me od ovoga”.

Zaista, ovo je istinska skromnost. Kao što je to naš Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Nema nikog da se ponizi Allahu i radi Allaha, a da ga Allah ne uzdigne zbog toga.” Da nam Allah oprosti što ne pokazujemo više poniznosti”.

Nadovezujući se na priču o odlikama šejha el-Huvejnija, Jahja Ibrahim je napisao sljedeće: “Kao student i prevodilac šejha Ebu Ishaka za njega me vežu mnogobrojna sjećanja. Naprimjer, prije više od 20 godina, kada je izašlo novo izdanje njegovih referenci na Ibn Kesirov tefsir kupio sam primjerak i otišao do šejha tražeći da mi se potpiše kao poklon. Šejh je odbio da potpiše knjigu zbog toga što mi je zapravo nije dao na poklon. Pošto sam već imao knjigu to se ne može nazvati poklonom. Izvadio je novčanik i pitao me da kupi knjigu kako bi je poklonio i šaljivo je kazao: “Nemoj jeftino prodavati Allahovu Riječ i njena objašnjenja (njegovo autentično izdanje Ibn Kesirovog tefsira)”. Odbijao sam da uzmem novac, a on je odbijao da je potpiše sve dok nisam popustio. Kupio je knjigu po cijeni po kojoj sam je platio i onda je potpisao kao poklon. Sjećanja, subhanaAllah. Pokušao sam bezuspješno da vratim novac. Još uvijek dajem sadaku u šejhovo ime. Allahu, podari mu Tvoju milost i ljubav. Učite od učenjaka ono što ne možete naučiti iz njihovih knjiga”.

Da Allah, s.v.t., izliječi šejha el- Huvejnija a da nama podari prave i uzorne učitelje od kojih nećemo samo čitati i slušati o islamu već čiji će život, svakodnevno ponašanje i ahlak predstavljati živi islam i čije riječi će pratiti adekvatna djela.

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime