Odlazak generala Stjepana Šibera, velikog patriote Bosne i Hercegovine

1
14

Porodica, prijatelji i saborci oprostili su se danas na sarajevskom Gradskom groblju Bare od generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera.

Uz vojne počasti od Šibera su se oprostili oni koji su sa njim dijelili teške ratne dane ali i one prijeratne i poslijeratne. Svi ga se sjećaju kao velikog čovjeka, velikog Bosanca i Hercegovca koji je odigrao veliku ulogu u odbrani BiH. Ranije danas u Sarajevu je održana i komemorativna sjednica na kojoj su riječi hvale za ovog velikog čovjeka kazali oni koji su sa njim bili u teškim ratnim godinama u BiH.

Stjepan Šiber je rođen u Gradačcu 20. juna 1938. godine. U gradu Zmaja od Bosne završio je osnovnu i srednju školu. Nakon toga odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Poslije završene Akademije postaje oficir JNA. Nakon niza unapređenja 1992. godine dolazi do čina pukovnika JNA. Na raspolaganje Republici BiH stavlja se već početkom agresije na BiH 1992.

Postavljen je za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH. Godinu kasnije Predsjedništvo RBiH Šibera unaprjeđuje u čin generala Armije RBiH, te ga šalje u diplomatiju kao vojnog atašea u Švicarskoj.

Prijatelji, suborci i obitelj generala Stjepana Šibera okupili su se danas na komemorativnoj sjednici u Sarajevu organiziranoj u povodu njegove smrti.

Bila je to prilika za podsjećanje na njegov lik i djelo te isticanje njegove ljubavi prema BiH, ali i podsjećanje na doprinos koji je tokom rata dao u odbrani države.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Fišo zahvalio je, uime boračkih udruženja, svim a koji su došli na današnji tužni skup, da odaju počast bh. patrioti, generalu Šiberu. Naglasio je da je njegovo bogato iskustvo i znanje bilo dragocjeno u radu tog ministarstva te u brizi o boračkoj populaciji.

Komandant Glavnog štaba Armije Republike BiH Sefer Halilović u obraćanju se ‘vratio’ 24 godine unazad te se prisjetio sekvenci iz vremena koje je proveo sa pokojnim generalom Šiberom, a koje oslikavaju njegov lik i djelo.

Po njegovim riječima, životno djelo Stjepana Šibera treba da bude putokaz za budućnost BiH, a njegov lik treba osvjetljavati taj put.

-Moramo njegovati uspomenu na taj plemeniti lik i njegovo djelo i tako ga sačuvati od zaborava – rekao je Halilović.

Kazao je da ličnost i djelo Stjepana Šibera zaslužuje i obavezuje te da treba istaknuti njegovu ogromnu ulogu u organizaciji Armije RBiH i njenom predstavljanju pred međunarodnim faktorima.

– Opraštamo se od jednog od najvećih patriota koje je BiH imala. Činjenice govore da je general Šiber ostavio neizbrisiv trag ne samo u BiH nego i svijetu, posebno u susretima sa stranim ličnostima u BiH – kazao je Halilović.

General Stjepan Šiber preminuo je u 78. godini. Rođen je u Gradačcu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Vojnu akademiju kopnene vojske završio je u Ljubljani, nakon čega je postao aktivni oficir u JNA gdje je napredovao do čina pukovnika. Početkom agresije na BiH bio je u službi države i hrabro stao u njenu odbranu. Za zamjenika komandanta Armije RBiH imenovan je 1992. godine, a godinu kasnije unaprijeđen za brigadnog generala. Bio je vojni izaslanik u Ambasadi BiH u Švicarskoj.

Sahrana generala Šibera bit će obavljena danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu, prenosi Fena.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime