Odgoditi naplatu sudskih troškova od bivših logoraša

0
12

Banja Luka – Potrebno je naći način da se odgodi naplata sudskih troškova od bivših logoraša koji su tužili Republiku Srpsku, čije su tužbe odbijene, a koji sad treba da po presudama plate sudske troškove, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

On se danas sastao sa predstavnicima Saveza logoraša u BiH, a na sastanku je zaključeno da je neophodno odgoditi prinudnu naplatu troškova suda i pravobranioca do konačne odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Bivši logoraši tužili su RS i tražili odštetu za vrijeme provedeno u logorima, a prema riječima Salkića i Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH, bivšim logorašima sada se potpisuje imovina radi pljenidbe. Prema presudama svaki od logoraša treba da plati od dvije do deset hiljada KM.

“To je obeshrabrujuće imajući u vidu da se radi o ljudima pripradnicima kategorije koja je prošla kroz torture i logore. Smatramo da je to još jedna nepravda koja se čini tim ljudima”, kazao je Salkić.

Naglasio je da su pravni mehanizmi i procedure u BiH iskorišteni i da sada zaštitu treba tražiti pred sudom u Strazburu.

“Postoje validne rezolucije koje daju za pravo da se očekuje da će sud u Strazburu pozitivno rješiti ovaj problem, ali ostaje gorčina i problem šta dok se to ne desi kroz šta će proći logoraši”, rekao je Salkić i dodao da će sa nadležnim institucijama pokušati doći do dogovora.

Mešković je istakao da je u pitanju još jedna vrsta torture, atak na bivše logoraše, i naglasio da se ova organizacija bori za logoraše bez obzira na vjersku, nacionalnu ili polnu pripadnost.

“Danas je u Banjaluci bio jedan popis imovine jednom logorašu koji treba da plati 7.000 KM”, kazao je Mešković i objasnio da se uglavnom radi o ljudima koji nemaju stalno zaposlenje i koji su povratnici na područje RS.

Prema njegovim riječima u BiH je podneseno oko 30.000 tužbi bivših logoraša, a svi koji su tužili RS danas se masovno susreću sa problemom plaćanja troškova suda i pravobranioca.

On je naglasio da je rješenje ovog problema formiranje fonda za reparaciju i zakon o žrtvama torture na nivou BiH.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime