Odgođena sjednica Doma naroda PS BiH: SDA najavila blokadu

0
64

zbog-nedostatka-kvoruma-odgodjena-sjednica-doma-naroda-ps-bih-osa-ispituje-prijetnje-delegatima_4_69727Sarajevo – Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) BiH bit će po zahtjevu Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH pozvana da hitno ispita ko stoji iza prijetećih poruka koje su upućene elektronskom poštom (e-mailom) na adrese većine delegata i izaslanika.

U stotinama pristiglih poruka pojedinaca delegatima i izaslanicima poziva ih se da ne dođu na sjednicu Doma naroda zakazanu za petak, 24. januara.

Kako je pojašnjeno, u porukama se daju negativni komentari i vrijeđaju delegati i izaslanici, te nazivaju izdajicama, ako dođu na sjednicu i prisustvuju razmatranju i usvajanju izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac (SNSD) nakon intoniranja državne himne u skladu sa članom 61. Poslovnika prekinuo je zasjedanje, jer istom nije prisustvovao najmanje još jedan delegat iz Kluba bošnjačkog naroda (kvorum čini devet delegata koji uključuje najmanje po tri predstavnika svakog konstitutivnog naroda): bilo pet delegata srpskog i hrvatskog naroda i dva delegata Bošnjaka Halid Genjac (SDA) i Mehmed Bradarić (SDP).

SDA najavila blokadu

Zbog bolesti izostanak su opravdali zamjenik predsjedavajućeg Sulejman Tihić (SDA) i delegati Hasan Bećirović (SDP) i Nermina Kapetanović (SDA).

Košarac je naglasio kako je “nepristojno ulaziti u komentare izostanka zbog zdravstvenih razloga, ali da je vrlo indikativno vrijeme kada se to dešava”.

– Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović je još prije nekoliko dana najavio kako će SDA blokirati rad Doma naroda PS BiH. Ako je on dao upute nekim delegatima da izostanu sa sjednice, sastanak u četvrtak sa neformalnom koalicijom Prvi mart i drugim nevladinim organizacijama, te više prijetećih poruka mogu biti sumnja da je ovo što se desilo bio politički stav, naveo je Košarac.

On je istakao da će izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH biti obavezujuća točka dnevnog reda sve dok se budu donosile odluke. Stoga je naglasio da bilo kakav “pritisak neće doprinijeti deblokadama već suprotno”.

– Uvođenje mehanizma po kojem se zbog neslaganja sa nekim rješenjima onemogućava rad Doma naroda je veoma opasno po BiH. Koalicija Prvi mart neće zakazivati i otkazivati sjednice Doma naroda i sve što oni budu mislili da su uspješniji BiH će biti poraženija, zaključio je Košarac.

Predsjedavajući Kluba delegata Halid Genjac zamolio je kolege delegate i javnost da “uvaže činjenicu da su tri člana Kluba bolesna”. Nije želio komentirati političku motiviranost, ali je najavio kako će se SDA boriti “svim legitimnim sredstvima da se zakonska rješenja ne usvoje: to znači ubjeđivanje kolega da promjene mišljenje jer smatraju da su ona loša”.

– Prijedlog je protivan Aneksu 7 i omogućuje diskriminaciju povratnika. Naša borba na Ustavnom sudu BiH nije iscrpljena i ona će se nastaviti jer je moguće zatražiti ocjenu ustavnosti akta (prethodno on mora biti usvojen op.a), naveo je Genjac.

Sa njim se ne slaže delegat Mehmed Bradarić (SDP) koji naglašava kako je odbijanjem apelacije Ustavni sud BiH jasno rekao da zakonsko rješenje nije destruktivno po vitalne nacionalne interese Bošnjaka.

– Ako neki ovim pokušavaju da blokiraju rad institucija to je blokada države BiH. Još gore je ako takve aktivnosti dolaze od onih kojima su puna usta iste. Rješenja podrazumijevaju samo reviziju sumnjivih osoba u periodu od pet godina: neće policija ići od vrata do vrata i provjeravati sve nego samo one gdje ima zloupotreba. To je na kraju pokazano i kroz izbore i Izborni zakon BiH, ocijenio je Bradarić.

Fiktivne prijave na adrese institucija

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Dragan Čović (HDZ BiH) naveo je “da otkazivanje sjednice u petak ne smatra blokadom, ali da bi problema moglo biti ako se ovo nastavi”. Dao je potporu da nadležne institucije ispitaju ko stoji iza poruka kojim se izaslanici “nazivaju izdajnicima i daju pogrdni komentari”.

– Nije bilo rasprave o zakonu, a kada on bude na dnevnom redu ja ću jasno izraziti svoje stajalište glasovanje, naveo je Čović.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović istakao je kako i u narednom periodu očekuje da će “blokade trajati”. Ocijenio je kako rješenja “nisu usmjerena protiv izbjeglih i raseljenih osoba, ali da se jasno mora znati ko i gdje je prijavljen, odnosno za to imati pravni osnov: vlasništvo, ugovor ili drugi dokument kojim to potkrepljuje”.

– Ako je slučajnom analizom IDDEA otkriveno da je 28 osoba prijavljeno na adresu Predsjedništva BiH, oko 100 na adresu Administrativnog centra Brčko distrikta, mnoštvo na vjerske zajednice i institucije i ako nadležni sudovi i tužilaštva, porezne uprave i institucije ne mogu pronaći određene osobe onda imamo problem. Predložena su mnogo blaža rješenja od onih koje je usvojila Hrvatska nakon ulaska u EU. To je naša obaveza, zaključio je Nović.

Kolegij će naredne sedmice pokušati definirati tačan datum održavanja nastavka sjednice, a to bi moglo biti tek u prvoj sedmici februara.

Izmjene Izbornog zakona BiH u februaru

Danas je konačno formirana Interresorna radna grupa za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH za čijeg je predsjedavajućeg imenovan Halid Genjac, prvog zamjenika Darko Babalj, a drugog zamjenika Stjepan Mikić. Zadatak radne grupe je da do kraja februara sačini tehničke izmjene i dopune Izbornog zakoan BiH te ih ponudi PS BiH na usvajanje što mora u oba doma biti učinjeno do početka maja.

Predsjedavajući Genjac ocijenio je kako će vjerovatno biti prijedloga koji vode ka uvođenju sistema zatvorenih kandidacijskih listi, definiranju drugačije uloge Centra za brojanje glasova (po sistemu iz paketa SDP-SNSD) te pokušaja definiranja statusa Grada Mostara, ali da zbog političkih neslaganja ona neće biti tvrđena.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime