Odbrana zatražila odbacivanje prijedloga o pritvoru

0
1

indexVlasenica – Branioci petorice optuženih u predmetu “Slobodan Jakovljević i drugi” zatražili su od Apelacionog vijeća Suda BiH da odbaci kao neosnovan prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora nakon što je, poslije odluke Ustavnog suda BiH, obustavilo izdržavanje njihovih zatvorskih kazni.

U Sudu BiH održano je ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani DŽiniću i Milenku Trifunoviću, koji su ranije osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora za ratne zločine na području Srebrenice.

Svih pet branilaca optuženih istaklo je da je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora nedopušten i nezakonit, s obzirom da se poziva na Evropsku konvenciju, a ne na zakone BiH.

 

Kao razloge za određivanje pritvora, tužilac Ibro Bulić naveo je opasnost od skrivanja optuženih i, ukoliko bi se našli na slobodi, mogućnost eskalacije narušavanja javnog reda i mira, što bi se naročito odrazilo na povratnike i zaštićene svjedoke.

 

Bulić se, kao dokaz ovoj tvrdnji, pozvao na izvještaje određenih medija u kojima se navodi da su optuženim, nakon puštanja na slobodu, organizovani svečani dočeci uz “veličanje zločinaca”, te prijetnje upućene povratnicima.

 

Branioci optuženih su, osporavajući ove tvrdnje, uložili saopštenje Opštinskog odbora SDS-a Vlasenica da 18. novembra nije bilo organizovanog javnog okupljanja, kao i izjave Bošnjaka iz Skelana koji su potvrdili da od optuženih nisu doživjeli nikakve neprijatnosti.

 

Rade Golić, branilac Milenka Trifunovića, naveo je da se njegov branjenik već dva puta odazvao sudskom pozivu, što dovoljno govori da ne namjerava izbjeći sudski postupak koji je sam inicirao.

 

Suzana Tomanović, koja zastupa Branu DŽinića, istakla je da optuženi neće izbjegavati obnovljeno suđenje od kojeg, navela je, svi imaju korist.

 

Ona je rekla da je neprihvatljivo pozivanje Tužilaštva BiH na Evropsku konvenciju s obzirom da je njen zadatak da “štiti prava građana od države, a ne državu od građana”.

 

Kao najbolji dokaz da Aleksandar Radovanović želi ponavljanje postupka, advokat Dragan Gotovac naveo je njegovo pojavljivanje na Sudu iako nije dobio poziv za prethodno ročište.

 

Boško Čegar, advokat optuženog Jakovljevića, istakao je da je Apelaciono vijeće nenadležno za donošenje odluke o pritvoru, “s obzirom da se time onemogućava mogućnost žalbe na odluku”, te dodao da je njegov klijent, time što je došao na oba poziva za ročišta, dokazao da ne želi bježati.

 

Dragan Gotovac i Branislav Jamina, branioci optuženih Radovanovića i Medana, takođe, su tražili da se prijedlog Tužilaštva BiH odbaci kao neosnovan.

 

Prije početka ročišta po prijedlogu za određivanje pritvora, predsjedavajući sudija Tihomir Lukes rekao je da je odbijen zahtjev Medanove odbrane za izuzeće sudije Azre Miletić.

 

Lukes je najavio i da će ročišta na kojem će biti raspravljano o daljem toku postupka petorici optuženih biti održano 23. i 24. januara.

Apelaciono vijeće će o prijedlogu za određivanje pritvora odlučiti naknadno.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime