Odbrana Marka Adamovića zatražila oslobađajuću presudu

0
2

slikac (1)Sarajevo – Odbrana Marka Adamovića, optuženog za ratne zločine počinjene na području opštine Ključ, zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH oslobađajuću presudu.

Izricanje presude Adamoviću i Bošku Lukiću koji se tereti za isto krivično djelo zakazano je za 12. decembar.

Iznoseći završnu riječ, odbrana je navela da Adamović nije bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode iz optužnice.

“Marko Adamović nije zločinac koji je počinio djela za koja se tereti, te predlažemo da se oslobodi svih tačaka optužnice”, rekao je advokat Branko Gudalo.

Odbrana je istakla da Adamović nije imao rukovodeću funkciju, te da je uvijek bio sporedna ličnost. “Adamović je uvijek bio sporedna ličnost, pomoćnik, zamjenik… Nećete naći nijedan akt koji je on potpisao kao rukovodilac”, rekao je Gudalo i dodao da Adamović nije komandovao Ključnim bataljonom.

Gudalo je naveo da je optužnica Tužilaštva nejasna, te da u njoj nije pojašnjeno ni kako je kod optuženog postojala diskriminatorska namjera, prenosi Birn.

Vijeću se obratio i Adamović, koji je rekao da nije osoba kakvom ga želi predstaviti Tužilaštvo.

Odbrana Boška Lukića je u završnoj riječi 29. oktobra zatražila da optuženi bude oslobođen, dok je Tužilaštvo ranije zatražilo da Lukić i Adamović budu osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora.

Adamović je, zajedno sa Lukićem, optužen da je od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u pripremi, organizovanju i izvršenju široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području opštine Ključ.

Tužilaštvo smatra da je Lukić bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Adamović zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane i komandant Komande odbrane grada.

Prvostepenom presudom Sud BiH je oslobodio Lukića i Adamovića krivice. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naredilo obnovljeno suđenje.

(Nezavisne)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime