Odblokirana boračka revizija u općinama Široki Brijeg i Orašje

0
34

28012014AOrašje – Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je da očekuje da će prestati administrativne zapreke u provođenju revizije prava pripadnika boračke populacije u općinama Grude, Ljubuški i Posušje, te pozvao odgovorne općinske i kantonalne organe da prestanu s blokadom provođenja Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

– Dopuštam da u ovim općinama sami formiraju revizorske timove. Koga god oni stave ja ću tu odluku potpisati, ukoliko ispunjavaju zakonske uslove. U revizorskom timu moraju biti dva Hrvata i dva Bošnjaka, od čega moraju biti dva pravnika, od kojih po jedan Hrvat i Bošnjak – kazao je Helez na danas održanoj konferenciji za novinare u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Službe za boračko-invalidsku zaštitu iz općina Posušje, Grude i Ljubuški odbijaju da dostave predmete ličnih invalidnina u sjedište Ministarstva, odakle se kompletirani predmeti upućuju na Institut za medicinsko vještačenje.

Upravo je u područjima iz kojih Federalnom ministarstvu za pitanja boraca nadležni odbijaju dostaviti predmete na reviziju, konstatovan najveći broj povećanja korisnika lične invalidnine, pa se u periodu od 2004. do 2009. broj korisnika uvećao za 296 posto u Zapadnohercegovačkom, odnosno 50 posto u Posavskom kantonu.

– Najveći procenat neurađene revizije je u Posavskom kantonu (55 posto), Zapadnohercegovačkom (36 posto), s tim da ovdje imamo predmete gdje smo završili reviziju, a oni neće da nam dostave da ih pošaljemo na Institut, pa kad to dodamo onda 70 posto nije završeno u tom kantonu. U Livanjskom kantonu 45 posto nije urađeno, a u USK-u i ZDK-u 11 posto, te u BPK devet posto – dodao je Helez.

U proteklom periodu resorno ministarstvo je poduzimalo različite mjere za deblokiranje revizije, upućujući nadležnima urgencije za dostavu spisa predmeta korisnika, prekršajne, te krivične prijave protiv odgovornih.

– Međutim, opstruiranje revizije je nastavljeno – istakao je Helez.

Poziv i pismo upozorenja koje su premijer Nikšić, federalni ministar finansija Krajina i resorni ministar Helez uputili navedenim općinama bio je još jedan od pokušaja otklanjanja administrativnih i drugih prepreka u provođenju Zakona o reviziji.

– S obzirom na to da niti jedna od poduzetih mjera nije rezultirala deblokiranjem procesa revizije, resorno ministarstvo je bilo primorano izdati nalog za privremenu obustavu isplate invalidnina u navedenim općinama za novembar i decembar 2013. godine – podsjetio je Helez.

Općine Orašje i Široki Brijeg su u međuvremenu, nakon izdavanja naloga resornog ministarstva, omogućile uvid u spise predmeta i pristup revizorskim timovima, čime je odblokirana i isplata invalidnina u tim općinama. U spise predmeta korisnika iz Gruda, Ljubuškog i Posušja i dalje je onemogućen uvid.

– S obzirom na to da je primarni cilj revizije izvođenje iz prava lažnih korisnika invalidnina, razloga za negodovanje ili strah nema niko ko je na zakonit način stekao pravo na novčanu naknadu. Upravo zbog toga, ratni vojni invalidi iz općina Grude, Posušje i Ljubuški koji dijele takvo mišljenje pojedinačno donose predmete u Ministarstvo, te traže da im se izvrši revizija i nastavi isplata – dodao je Helez.
Federalni zakoni se, po njegovim riječima, bez izuzetka moraju provoditi na cijeloj teritoriji Federacije BiH i ne može se pregovarati da li neko hoće ili neće provoditi federalni propis, uzimajući u obzir i činjenicu da je provođenje Zakona o reviziji dio aranžmana s MMF-om.

Od dolaska Heleza na mjesto federalnog ministra za pitanja boraca spriječeno je uvođenje u pravo 10.000 “novih” korisnika.

Prije započinjanja procesa revizije, 31. decembra 2009. godine, bilo je ukupno 55.747 korisnika lične invalidnine, a do 31. decembra 2013. broj tih korisnika je smanjen na 51.004. Osim toga, od početka provođenja procesa revizije, po različitim osnovama ostvarene su uštede oko 50 miliona KM.

(fbihvlada)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime