Odbili smo podjelu, ali BiH je danas podijeljena

0
7

news-2014-September-enes_durakovic_sa_230643108BiH – U ekskluzivnoj izjavi za „Dnevni avaz“, u povodu historijskog skupa održanog prije 21 godinu, dr. Enes Duraković, veliki bošnjački intelektualac, književnik i utemeljitelj nauke o bošnjačkoj književnosti, koji je 1993. bio predsjednik Radnog predsjedništva Bošnjačkog sabora, ističe da je to bio izuzetan događaj.

Profesor Duraković je u penziji već nekoliko godina i veoma rijetko se pojavljuje u javnosti.

– Ja sam funkciju predsjednika Sabora dobio zato što sam tada bio predsjednik „Preporoda“. Nažalost, ništa od onoga što smo tada nosili kao naše opredjeljenje danas ne postoji. Mi smo odbili podjelu BiH, a ona je danas podijeljena – ističe prof. Duraković.

Ovaj intelektualac i dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu ističe da je vrlo bitno napomenuti dvije generalne poruke Bošnjačkog sabora.

– Prva je da smo uspjeli, praktično, odbiti podjelu BiH, a drugo, što je, također, ne manje bitno, Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime Bošnjak. Te dvije stvari meni su najbitnije – istakao je prof. Duraković.

On je podsjetio Bošnjake da im je jedino ispravno rješenje put prema Zapadu.

– Mi smo evropski narod, što ne znači da trebamo odustati od svoje tradicije koja dolazi s Istoka. Mi smo evropski narod i to nikada ne treba zaboraviti, ali sigurno je i to da je islamska kultura dio našeg identiteta – poručio je prof. Duraković.
Kao narod danas smo izgubljeni

Duraković navodi i činjenicu da smo mi, kao mali narod, mala zajednica, danas potpuno izgubljeni, bez ikakve snage samorazumijevanja.

– To se Bošnjacima dešava prvi put u historiji od 1945. godine. Kakvo je stanje Bošnjaka danas, vi bolje znate nego ja. Živite sadašnjost, a ja sam još u prošlosti, koja je bila daleko ljepša uprkos svim užasima agresije i rata. Skoro nemoguće je reći kako su bili teški uvjeti u kojima smo živjeli pod opsadom, a koliko je u isto vrijeme bilo odanosti temeljnim principima bosanskog raspoloženja – govori prof. Duraković.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime