Odbijena žalba Tužilaštva BiH!

0
5

pictures-2013_may-Zivko_Budimir_667512773Sarajevo – Vanraspravno vijeće Suda BiH donijelo je rješenje u predmetu “Živko Budimir i drugi” kojim je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH na rješenje Suda od 5. decembra, kojim se Sud oglasio kao stvarno nenadležan.

Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede materijalnog propisa, sa prijedlogom da vanraspravno vijeće Suda BiH pobijano rješenje ukine, a optužnicu potvrdi. Sud je odluku donio 24. decembra nakon što je ispitao pobijano rješenje u granicama žalbenih navoda i izvršio uvid u spis, saopšteno je danas iz Suda BiH.

U saopštenju se napominje da je prema Zakonu o krivičnom postupku BiH Sud dužan da pazi na svoju nadležnost i da će se, čim primijeti da nije nadležan, oglasiti nenadležnim i po pravosnažnosti rješenja ustupiti predmet nadležnom sudu.

“Dakle, dužnost Suda je da pazi na svoju zakonom određenu nadležnost, ne samo na početku postupka, već i u svakoj daljoj fazi, budući da od faze do faze može doći do njene modifikacije, što se u konkretnom slučaju i dogodilo, što ne sprečava Sud da o tom pitanju odlučuje i u svim kasnijim fazama, kako to ispravno navodi prvostepeni sud u pobijanom rješenju”, navodi se u saopštenju.

Vanraspravno vijeće kao i prvostepeni sud zaključuje, takođe, da su tvrdnje Tužilaštva o šteti u vidu narušenog ugleda BiH i njenih institucija, čime se mogu dovesti u pitanje i ugroziti sporazumi potpisani između BiH i Hrvatske, apstraktne i ničim dokazane.

Rješenjem od 5. decembra Sud BiH proglasio se stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu po optužnici Tužilaštva BiH protiv osumnjičenih Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca.

Tužilaštvo BiH podiglo je 27. novembra optužnicu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i još pet lica zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja i davanja dara ili drugog oblika koristi i nezakonito posredovanje.

Optužnica tereti Budimira da je sam i djelujući sa drugim optuženim, zloupotrijebivši položaj predsjednika FBiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih lica, među kojima su i osobe iz političkog života i kriminalnog miljea, na nezakonit način pomilovao i oslobodio od kazni zatvora i brisanja iz kaznene evidencije lica osuđenih na različite zatvorske kazne.

(haber.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime