Od ukupnog broja, 44 osobe su povratnici u izvršenju krivičnih djela

0
7

Od ukupnog broja, 44 osobe su povratnici u izvršenju krivičnih djela

Goražde – U MUP-u BPK Goražde zadovoljni su stanjem sigurnosti u 2015. godini, te navode kako je broj saobraćajnih nesreća, prekršaja, te registriranih krivičnih djela manji u odnosu na godinu dana ranije. Od 127 počinjenih krivičnih djela pripadnici MUP-a rasvijetlili su 68.50%, te nadležnim tužilaštvima uputili 86 izveštaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 97 lica. Najveći broj takvih događaja odnosi se na krivična djela protiv imovine, zatim na krivična djela protiv zdravlja ljudi, te protiv života i tijela a od ukupno prijavljenih lica, 44 su povratnici u vršenju krivičnih djela.

– Mi poduzimamo niz preventivnih mjera i radnji na sprječavanju krivičnih djela, ali i represivno, najkon izvršenja radimo na identifikaciji i procesuiranju počinioca. Sama Uprava policije ne može uticati na broj povratnika, jer to određuju krivične sankcije od strane nadležnih sudova. U tom dijelu se može dosta uraditi – kazao nam je glavni inspektor MUP-a BPK Goražde, Adem Laković.
Policajci u Goraždu evidentirali su 18 događaja iz oblasti proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, a rezultat više akcija i pretresa osoba, vozila i stambenih objekata su 23 izvještaja protiv 24 osobe koja su podnešena Tužilaštvu BPK. U 2015. godini došlo je do rasta broja krivičnih djela protiv imovine i protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara, kao i krađa automobila. – Jedan slučaj smo uspjeli rasvijetliti i protiv izvršioca je podnešena krivična prijava, dva vozila su vratili sami vlasnici, a dva krivična djela nismo riješili – dodaje Laković.

U oblasti javnog reda i mira registriran je 71 prekršaj od strane 87 osoba, a najveći broj se odnosi na tuče i fizičke napade, te drsko. U 2015. godini zabilježene su 63 saobraćajne nesreće, u kojima je 27 osoba lakše, a 10 teže povrijeđeno, dok su dvije osobe smrtno stradale.

Najčešći uzroci nesreća bili su neprilagođena brzina, nagle kretnje upravljačem, alkohol, nepoštivanje saobraćajnih znakova … Policijski službenici izvršili su kontrolu nad 28.767 vozača i motornih vozila, te uručili 7454 prekršajnih naloga, 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu – Prekršajnom odjeljenju Goražde, dok su 5.001 vozač i 3 pješaka opomenuti.

– U cilju održavanja povoljnog stanja na području BPK Goražde policijski službenici Uprave policije će pojačati operativni rad i potrebne istražne radnje po uputama nadležnih tužilaštava u cilju rješavanja neriješenih krivičnih djela sa akcentom na krivična djela izvršena od strane nepoznatih izvršilaca. Posebna pažnja bit će posvećena saradnji s drugim policijskim agencijama za provođenje zakona, vladinim i nevladinim institucijama i drugim organima u cilju preduzimanja zajedničkih, kako preventivnih, tako i represivnih mjera, prema licima sklonim vršenju raznih oblika krivičnih djela i licima za koja se tokom istražnih radnji prikupe dokazi da su izvršila određena krivična djela privrednog, finansijskog, kriminala iz oblasti zloupotrebe droga, terorizma, organizovanog kriminala, kao i protiv svih drugih negativnih pojava koji utiču na bezbjednost građana. Policijski službenici PU Goražde pojačat će patrolne službe s akcentom na obilaske ruralnih dijelova Kantona, a sve u cilju preventivnog djelovanja i sprječavanja narušavanja javnog reda i mira – poručio je Laković.

Autor: Al.B.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime