Od sutra izložba ”Welcome to Sarajevo 1992-1995”

0
4

Sarajevo – Izložba ”Welcome to Sarajevo 1992-1995” autorice Amine Abdičević bit će otvorena sutra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba je realizirana u saradnji sa Spomeničkim kompleksom Tunel “D-B”.

Posjetioci će imati priliku da se kroz scenske fotografije, novinske članke i kritike, trodimenzionalne predmete kao i ostale arhivske dokumente, informiraju o umjetničkom djelovanju teatarskih ustanova u Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

Duhovni otpor građana Sarajeva i nemirenje sa ratnom svakodnevnicom naišlo je na podršku umjetnika i intelektualaca širom svijeta koji su, tih ratnih godina, Sarajevo proglasili svjetskom kulturnom metropolom.

Prvo teatarsko reagovanje na ratnu svakodnevnicu bila je drama “Sklonište” Safeta Plakala koja je premijerno izvedena 6. septembra 1992. godine u okviru Sarajevskog ratnog teatra SARTR- a, već 10. septembra 1992. u atriju Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izveden je muzičko – scenski igrokaz “Dajenu” na tekst Marka Kovačevića inspirisan špansko – sefardskim folklorom.

Obje predstave su bile veoma posjećene iako su izvedene u jeku najžešćeg granatiranja grada.

Pored profesionalnih pozorišta, u Sarajevu je tokom rata osnovano i više pozorišnih grupa koje su svoje predstave izvodile isključivo za djecu i sa djecom.

Svoju djelatnost u periodu opsade grada, pored Kamernog teatra 55, Narodnog pozorišta Sarajevo, SARTR-a i Pozorišta mladih, nastavlja i Međunarodni internacionalni teatarski festival MESS. Tih ratnih godina zabilježeno je i gostovanje brojnih svjetskih umjetnika poput Suzan Zontag koja je režirala Beketovog “Godoa” i slavnog dirigenta Zubina Mehte koji je dirigovao u opkoljenom Sarajevu.

Pored Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Fonda memorijala, koji su nositelji Projekta izložbene postavke “Welcome to Sarajevo 1992 – 1995”, ostali saradnici su Historijski muzej BiH, Međunarodni internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevski ratni teatar SARTR, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih Sarajevo i Narodno pozorište Sarajevo, saopćeno je iz Muzeja.

federalna.ba/FenaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime