Od sljedećeg ponedjeljka vozom od glavne stanice u Sarajevu do Pazarića

0
2706

Voz koji će saobraćati do Pazarića (Foto: Vlada KS)

Potpisan je danas ugovor za uspostavljanje željezničke linije od glavne Željezničke stanice u Sarajevu do mjesta Pazarić. Voz će početi saobraćati već u ponedjeljak, 9. augusta.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, ugovor su potpisali ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) i direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) Enis Džafić.

Nakon ovog ugovora danas je potpisan i Sporazum kojim je, kako su obrazložili, omogućeno studentima, đacima i penzionerima da mjesečni kuponi iz javnog linijskog prijevoza na području Kantona Sarajevo važe i na ovoj relaciji.

Napomenuli su da su rezultat današnjeg potpisivanja ugovora bili, kako su naveli, raniji razgovori i pregovori, ali i odluka kantonalne vlade kojom je Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i ŽFBiH data saglasnost za realizaciju ovog projekta.

Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja predviđeno je da ŽFBiH obavljaju usluge prijevoza putnika na linijama za koje Vlada FBiH i vlade kantona iskažu svoj interes, podsjetili su.

“Kada smo počeli pregovore i realizaciju ove ideje, za cilj smo imali rasterećenje prijevoza putnika, koji se obavlja u tramvajima na relaciji Vijećnica – Ilidža, na kojoj će u narednom periodu početi rekonstrukcija tramvajske pruge. Prvobitni plan je bio da voz saobraća do Hadžića, ali smo odlučili da se relacija ipak produži do Pazarića. Nakon svih dogovora koje smo u proteklom periodu postigli, zadovoljstvo je najaviti da od 9. augusta počinje saobraćati voz na relaciji Željeznička stanica – Pazarić. Ovo je još jedan od dokaza da nastavljamo ispunjavanje mjera koje smo planirali za ovu godinu”, kazao je ministar Šteta nakon potpisivanja ovog ugovora.

Adnan Šteta i Enis Džafić (Foto: Vlada KS)
Adnan Šteta i Enis Džafić (Foto: Vlada KS)

Direktor Džafić je istakao važnost prijevoza putnika željeznicom, ali je i iskazao zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na ukazanom povjerenju.

“Prijevoz putnika željeznicom od vitalnog je interesa za Federaciju i sve njene kantone sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prijevoz (radnici i đaci), sigurnost, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prijevoz, i na kraju, nimalo zanemarljivi aspekti, ekologija i buka. Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih vozova uz mogućnost korištenja i redovne putničke linije lokalnog voza koji saobraća na relaciji Sarajevo – Konjic – Sarajevo. ŽFBiH će građanima Kantona Sarajevo ponuditi vrhunsku uslugu prijevoza putnika savremenim niskopodnim elektromotornim vozom, koji će svojim komforom, kvalitetom i uslugama koje pruža, zadovoljiti sve kriterije putnika”, kazao je direktor Džafić.

Voz koji će saobraćati do Pazarića do Pazarića (Foto: Vlada KS)
Voz koji će saobraćati do Pazarića do Pazarića (Foto: Vlada KS)

Dodao je i da su Vlada Kantona Sarajevo i njeno Ministarstvo saobraćaja prvi u FBiH koji su prepoznali interes lokalnih zajednica i svojih građana za usluge koje Željeznice mogu pružiti.

Voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba pravca. Prvi polazak iz Pazarića će biti u 6:18 sati, a iz Sarajeva u 7:26 sati. Posljednja vožnja iz Pazarića bit će u 20:00 sati, a iz Sarajeva u 20:51, ukazali su u kantonalnoj vladi.

“Ova linija će biti korisna svim stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno stanovnicima Hadžića, koji će mnogo brže stizati u grad, bez promjena javnog prijevoza i presjedanja. Uspostavljanjem ove linije, šaljemo poruku građanima da je dobra saradnja s preduzećima na svim nivoima vlasti od izuzetne važnosti. Veoma smo zadovoljni našim dogovorom sa Željeznicama, a koje ćemo nastojati u narednom periodu i proširiti”, istakao je Šteta.

Cijena karata ovisit će od dužine vožnje, pa će građani u jednom smjeru za relacije od Željezničke stanice do Alipašinog mosta i Ilidže izdvojiti dvije KM, do Blažuja 2,2 KM, do Hadžića 2,5 KM i do Pazarića tri KM.

Cijena dvosmjernih karata Željeznička stanica – Alipašin Most i Ilidža iznosit će 3,2 KM, dok će za dvosmjerna karta Željeznička stanica – Blažuj koštati 3,5 KM. Do Hadžića i nazad cijena će biti četiri KM, a na relaciji Željeznička stanica – Pazarić cijena dvosmjerne karte će iznositi 4,8 KM, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime