Od sljedeće godine Ministarstvo kulture i sporta KS snosit će troškove obezbjeđenja fudbalskih utakmica

0
3

Od sljedeće godine Ministarstvo kulture i sporta KS snosit će troškove obezbjeđenja fudbalskih utakmica

Sarajevo, Zenica, Mostar – Dino Selimović, Mirsad Šiljak i Nijaz Gracić, čelnici uprava sarajevskih fudbalskih premijerligaša Sarajeva, Željezničara i Olimpica sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadom Kurićem danas su se sastali kako bi razgovarali o gorućim problemima koji ovi klubovi trenutno imaju i načinima njihovog rješavanja.

Ono što klubovima stvara najveći problem jesu sudska potraživanja Ministarstva unutrašnjih poslova KS za dugovanja ovih klubova, u čijoj je nadležnosti da obezbjeđuje sigurnost na utakmicama.

Ministar Kurić je istakao da je u budžetu za narednu godinu predviđeno da Ministarstvo kulture i sporta snosi troškove obezbjeđenja utakmica, što će u mnogome olakšati klubovima. Na ovaj način sportski klubovi će biti rasterećeni finansijskih problema koje trenutno imaju i biti u stanju da se posvete isključivo sportu.

Dalje je kao najveći prioritet istaknuta izgradnja sportske infrastrukture, ulaganje u stadione i fudbalske terene. Čelnici klubova smatraju da su to prave investicije koje su vidljive i višestruko isplative. Svaki od ovih klubova bori se sa nedostatkom terena za treniranje koji su neophodni za odvijanje kvalitetnih trenažnih procesa.

Ministar Kurić je obećao da će u narednim danima dogovoriti sastanke sa načelnicima sarajevskih opština kako bi se pronašao način ulaganja u infrastrukturu sporta. Ono što je posebno istakao i tražio od klubova jeste oslobađanje plaćanja članarine za djecu slabijeg imovinskog stanja. Napomenuo je da sport ne treba biti luksuz koji sebi može priuštiti samo određeni broj djece, i da svako talentovano dijete treba dobiti mogućnost treniranja.

 

 

Autor: Redakcija

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime