Od ponedjeljka Izetbegović, Čović i Ivanić preuzimaju vođenje države

0
20

covic-bakirSarajevo   ̶  Za ponedjeljak je najavljena konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sedam dana nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) objavila konačne rezultate općih izbora održanih u BiH 12. oktobra.

Naredne četiri godine članovi Predsjedništva BiH bit će Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 ili 32,86 posto, Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053 ili 52,2 posto, Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 317.799 glasova ili 48,69 posto od ukupno važećih.

Članovi Predsjedništva BiH obavljaju dužnost u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, a ovim aktima propisano je da predsjedavajući Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva u ovom slučaju to je Bakir Izetbegović.

Konstitutivna sjednica zakazuje se u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost, a tada novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva nakon čega svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Predsjedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH, predstavlja i simbolizira suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinirati, odnosno usklađivati rad bh. institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi na konstitutivne narode i sve građane.

Između ostaloga je nadležno za vođenje vanjske politike, imenovanje ambasadora, predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora te predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.

Mandat članova Predsjedništva je četiri godine, a bošnjački, srpski i hrvatski član rotirat će se na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci, u skladu s Izbornim zakonom BiH.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime