Od BiH postoji samo fasada

0
0

HDJPolemika

„Od BiH postoji samo fasada“

Autor: Prof. dr. Hakija ĐOZIĆ

Zbog postdejtonske krize u BiH, napokon, Njemačka i Velika Britanija, vodeće članice EU su pokrenule pitanje rješenja istaknutog problema. Hvala im! Ali, nije čudo što su baš spomenute države se stavile na čelo da se u BiH razriješi kriza. Evo i zašto? Otto van Bismack je presjedavao skupu Berlinskog kongresa (1878), a Velika Britanija je bila domaćin mnogim međunarodnim skupovima o ratnim dešavanjima na teritoriji Balkana (recimo, tzv. balkanskim ratovima, mirovnoj konfesrenciji o sukobima u BiH iz 1993. itd.).

Neadekvatno formuliranje međunarodnih ugovora o Bosni/BiH, a još više sa jednostranom njihovom implementacijom, nažalost, naša država je dovedena „pred kolaps“, tvrde i mnogi ugledni intelektualci. Da ne dužimo. Stoga je i jako poduzetni i ugledni Donald Hejs (iz SAD), bivši zamjenik visokog predstavnika OHR-a, nakon svog odlaska iz sa spomenute dužnosti tvrdio: „od BiH postoji samo fasada“ (OSLOBOĐENJE, 25. 3. 2005).

Zbog činjenice što Hejs krivicu za krizu u BiH prebacuje na doznače političare, vrlo brzo mu je energično odgovorio ugledni Kardinal Vinko Puljić, kad je kazao: „Rugaju nam se oni koji su nam obukli luđačku košulju zvanu Dejton“ (OSLOBOĐENJE, 28. 3. 2005). Poratnog odgovora na spomenute izjave, što je trebao uraditi PIC (ambasadori u BiH, koji predstavljaju države koje su potpisale Dejton), i pored proteka duga vremena nije još bilo!!!

I zbog navedene ne uviđavnosti, naša se kriza se i dalje usložnjava. Valjda je stoga i filozof Mihael Valcer, u jednom od svojih eseja proglasio Bosnu i Hercegovinu “mrtvorođenom zemljom“, prenosi VREME (broj 933, 20. Novembar 2008). Filof ukazuje da država BiH, koja ima i svoje lokalne države, „sa birokratijom koja guta više od 50 odsto ukupnog nacionalnog prihoda… praktično nema privredu“. On smatra da je u pitanju „Frankenštajn međunarodne zajednice“, što znači, drugim riječima kazano, da EU ne može za krizu u BiH kriviti samo domaće političare, nego bi veći dio „gorke pogače“ navedene krize trebali da sad kusaju svi svjetski čelnici institucija međunarodne zajednice, dakako, da bi svoje prethodnike iskupili od politički grijehova i prema BiH. Navedeni pokušaj EU bi trebao biti neka vrsta pričešća.

Sve dok se prethodna hipoteza ne prihvati u punom svom značenju, sasvim je sigurno da se neće  pronaći ni istina o krizi BiH. Jer, Karl Marks, genije čovječanstva drugag milenija je govorio da se istina mora da dokaže samo „na matematički način“, ništa drugo.

Sasvim je izvjesno da će se neuspjeh desiti i sa najnovijim pokušajem EU da riješi krizu u BiH, jer krivicu, nesporno je, traže samo  posljedicama, a ne u dalekim povijesnim događajima, preciznije, poslije Bečkog rata 1683.

 Za prethodni zaključak ima punog pravog osnova, jer mnogi politički pokreti Evrope, zbog brojnih anomalija Evrope (gdje također vlada kriza) traže „da se EK bavi i europskom poviješću“. Očekivati je da će tako i biti, mada naši političari o toj nedoumici mudro šute, jer znaju da bi tako došli na red i njihove grijehovi, bar na polju korupcija i „ličnog interesa“, od čega su svi oni opterećeni, govore uzorne analize cci.

No, ne može da nas ohrabri i ni aktuelna domaća politička scena, jer pobjedničke stranke, kad su u pitanju koalicije, trenutno više govore o međusobnim podjelama mandata, nego o programima. Čak se i o „Prpgramskim principima“ (SAD, DF-a, SDS, PDP, NDP), ako se stručno procjenjuju, sadrža mnogo nedoumica. Jer je spomenuti akt sastavljen po modelu „ja mislim“, a ne po znanstveni uzusima. Pogrešno, nego šta!

„Drag si mi Platone, ali mije istina draža“ (Aristotel)

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime