Od 10.000 vojnih penzionera 82 posto imaju penziju manju od 450 KM

0
11

indexBiH – Brojne su negativne posljedice Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata Federacije BiH od pravnih do ekonomskih jer sada od 10.000 vojnih penzionera iz Vojske Federacije BiH njih 82 posto trenutno imaju penziju manju od 450 KM.

Prema riječima predsjednika Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH Ismeta Harbinje ovi vojni penzioneri sada su u zoni ekstremnog siromaštva, a naglasio je i da će u drugoj fazi primjene ovog zakona penzije biti smanjene za još 40 do 50 posto.

Predsjednik FBiH Živko Budimir je zajedno s 27 delegata Doma naroda FBiH podnio apelaciju Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata. Javna rasprava zakazana je za 26. i 27. novembra, a Budimir se nada da će svi zainteresirani imati priliku iznijeti svoje stavove o zakonu te da će Ustavni sud prihvatiti njegovu apelaciju, ali i da će Vlada FBiH postupiti u skladu s tim.

– S obzirom  na to da dosadašnje odluke Ustavnog suda nisu provedene, uputio sam pitanje Ustavnom sudu o tome te sam dobio odgovor da ova vlada FBiH nije provela sedam odluka Ustavnoga suda. Potom sam pokrenuo krivičnu prijavu protiv odgovornih za neprovođenje tih odlika, a to je premijer FBiH, rekao je Budimir.

Podsjeća da je prije usvajanja ovog zakona postojao zaključak Doma naroda FBiH koji je obavezivao izvršnu vlast FBiH da uputi apelaciju za ocjenu ustavnosti zakona, ali to nije učinjeno te je to učinio kao šef izvršne vlasti.

Inače, Budimir je i prije usvajanja zakona ukazivao na određene manjkavosti koje se odnose na neusklađenost zakona s Ustavom FBiH i poveljom o ljudskim pravima, ali i na to da ovaj zakon omogućava dodavanje dodatnih 15.000 do 20.000 novih korisnika penzionog prava što u značajnoj mjeri može ugroziti Penzioni fond Federacije BiH.

Predsjednik Generalskog zbora Hrvatskog vijeća odbrane Drago Dragičević smatra da je mirovina imovina te da su vlasti ovaj put napale na imovinu, a oni će se od toga morati braniti tako što će tražiti da se poštuju ustav i zakoni.

Predsjednik Udruženja generala BiH Hajrudin Grabovica ističe da je ovaj zakon diskriminirajući jer su naprimjer ratni vojni invalidi podijeljeni u dvije grupe te tako jedni imaju, a drugi nemaju pravo na penziju, a slično je i s demobiliziranim borcima što vodi  podjeli unutar boračke populacije.

– Zalažemo se da se uvede borački dodatak za svakoga ko je branio BiH, a penzija je pravo stečeno iz radnog odnosa, naglasio je Grabovica.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime