Od 1. januara smještaj u studentskim domovima skuplji za 45 KM

0
15

53f70f31-2b08-42f2-80f0-1210b0094cfb-dom-nedzarici-718x446Sarajevo, Tuzla  – Iako je jučer bio rok da Studentskom centru Sarajevo kantoni dostave odgovore da li će subvencionirati povećanje cijene smještaja studenata u domovima za 45 maraka, ovoj ustanovi jedino je pisani odgovor dostavio Tuzlanski kanton.

Ovaj kanton, prema riječima Emira Kadrića, direktora Studentskog centra, planirat će sredstva za ovu namjenu, a usmeno obećanje dala je i Vlada FBiH, dok Srednjobosanski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski i Hercegovačko-neretvanski nisu ništa odgovorili.

Dobijanje saglasnosti

Bez obzir na sve, Kadrić ističe da će od 1. januara 2015. godine smještaj u studentskim domovima biti skuplji za 45 KM. Umjesto dosadašnjih 189 KM, kantoni bi trebali plaćati 219 KM subvencije, a studenti umjesto 130, 145 KM.

– Mi ćemo sačekati pošto do praznika Dana državnosti, a nakon toga ćemo imati Upravni odbor na kojem ćemo donijeti odluku u smislu dobijanja saglasnosti za korekciju cijene od našeg osnivača KS-a. Od 1. januara će sigurno smještaj poskupjeti, tako da će studenti koji budu imali obezbijeđenu subvenciju od svog kantona morati plaćati samo 15 KM, a oni koji to nemaju svih 45 KM, kazao je Kadrić.

On je poručio da ukoliko studenti budu željeli iskazati svoje nezadovoljstvo, onda to trebaju učiniti pred ministarstvima i vladama kantona iz kojih dolaze, a ne pred zgradom Kantona Sarajevo ili studentskog centra jer oni nemaju ništa s tim.

Kako izgurati godinu

– Žalosno je da neko nema razumijevanja za ovu djecu. Uvijek sam govorio i ponavljam da ovo povećanje cijene ne treba da ide na teret studenata, jer oni jedva da imaju priuštiti boravak u domu. Zbog toga apelujem na kantone da iznađu taj novac, navodi Kadrić, te podsjeća da je posljednja korekcija cijena smještaja u studentskim domovima u KS-u urađena 2008. godine, a da su od tada cijene električne energije, vode, komunalija i hrane drastično povećane.

– Sada se mogu očekivati i nova poskupljenja, a mi smo u dugovima još odranije. Zato je neophodno korigovati cijenu iako nisam siguran ni da je 45 KM dovoljno, tvrdi Kadrić.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime